Αγία Ρουμέλη Χανίων

Η Αγία Ρουμέλη είναι το μικρό και ήσυχο παραθαλάσσιο χωριό στην νότια ακτή του νομού Χανίων, στην έξοδο από το φαράγγι της Σαμαριάς, στα Σφακιά της Κρήτης.

Μέρος απομονωμένο και όχι εύκολα προσβάσιμο. Από την μια μεριά περικυκλωμένη από τα άγρια βουνά των Σφακίων, τα Λευκά Όρη, και από την άλλη το Λιβυκό πέλαγος.

Oδικό δίκτυο δεν υπάρχει. Η πρόσβαση γίνεται με τα πλοία της γραμμής τα οποία εκτελούν καθημερινά δρομολόγια κατά τους καλοκαιρινούς μήνες από και προς τις γειτνιάζουσες παράλιες περιοχές.

Παρόλα αυτά, χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο, περνούν από εδώ.


"Στην σκιά του Φαραγγιού της Σαμαριάς"

Αναμφισβήτητα, αυτό το δυσπρόσιτο χωριό των Σφακίων, έχει γίνει γνωστό σε πάρα πολύ κόσμο εξαιτίας του γεγονότος ότι βρίσκεται στην έξοδο του πολύ δημοφιλούς, πανέμορφου και επιβλητικού φαραγγιού.

Κατά την περίοδο που το φαράγγι της Σαμαριάς είναι ανοιχτό, από αρχές Μαϊου ως τα τέλη Οκτωβρίου, το χωριό γεμίζει με τους εκδρομείς που διέσχισαν το φαράγγι, οι οποίοι μετά από πεζοπορία 16 χιλιομέτρων, βλέπουν την Αγία Ρουμέλη σαν μια όαση δροσιάς, για μια βουτιά στα κρυστάλλινα νερά της, για δροσιστικoύς χυμούς, παγωτά και φαγητό στα ταβερνάκια του χωριού.

...Μέχρι την ώρα που θα αναχωρήσουν με τα πλοία της ΑΝΕΝΔΥΚ, για το Λουτρό και την Χώρα Σφακίων που βρίσκονται στα ανατολικά ή για την Σούγια και την Παλαιόχωρα που βρίσκονται δυτικά της Αγίας Ρουμέλης.

...Και το χωριό θα ξαναβρεί τους συνήθεις και γνώριμους ρυθμούς της. Την απόλυτη ησυχία, την ηρεμία και την γαλήνη του περιβάλλοντος.


Από εδώ διέρχεται το μονοπάτι Ε4

Αν είστε λάτρεις της πεζοπορίας στη φύση, μην βιαστείτε να φύγετε μετά στην διάσχιση του φαραγγιού της Σαμαριάς. Διανυκτερεύστε και συνεχίστε την πεζοπορία σας την επόμενη μέρα.

Από εδώ διέρχεται το παραλιακό τμήμα του ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε4. Οπότε, αν αναζητάτε περισσότερες επιλογές για πεζοπορία, έχετε την ευκαιρία να περπατήσετε προς τα ανατολικά, το τμήμα του Ε4 Αγία Ρουμέλη - Λουτρό και στη συνέχεια από το Λουτρό μέχρι την Χώρα Σφακίων.

Αποφύγετε το δυτικό τμήμα του Ε4 προς Σούγια, διότι έχει μήκος 20 περίπου χιλιομέτρων και είναι επικίνδυνο σε κάποια σημεία.


Εξερευνήστε την περιοχή

Αν διανυκτερεύσετε εδώ μετά την διάσχιση του φαραγγιού της Σαμαριάς ή αν έρθετε εδώ με το πλοίο, θα έχετε το χρόνο να εξερευνήσετε την περιοχή.

Οι επιλογές σας...

  • Απομεινάρια της αρχαίας πόλης Τάρρα

Ακολουθώντας το μονοπάτι που οδηγεί στο φαράγγι της Σαμαριάς και λίγο μετά τον οικισμό της Αγίας Ρουμέλης, στα αριστερά σας θα δείτε τον μικρό πετρόχτιστο ναό της Παναγίας. Είναι χτισμένος στο εσωτερικό των τειχών παλαιοχριστιανικής βασιλικής που είχε χτιστεί στο ίδιο σημείο όπου βρισκόταν ο ναός του Ταρραίου Απόλλωνα της αρχαίας πόλης Τάρρα. Η Τάρρα ήταν χτισμένη επάνω στο λόφο, στην απέναντι πλευρά της όχθης. Δείτε τι άλλο βρέθηκε από την αρχαία πόλη Τάρρα. 

  • Τα δύο φρούρια ψηλά στον λόφο   1  ,   2 .

Εκτός από τα φρούρια της οθωμανικής περιόδου, η θέα από εκεί ψηλά είναι καταπληκτική.

Το μονοπάτι ξεκινάει δίπλα από τον μικρό ναό της Παναγίας.


  • Η τεμπέλικη διαδρομή στο φαράγγι της Σαμαριάς

Περπατήστε αντίθετα στο φαράγγι της Σαμαριάς, την γνωστή ως "Τεμπέλικη διαδρομή".

Δείτε το εγκαταλελειμμένο χωριό της παλαιάς Αγίας Ρουμέλης και στη συνέχεια φτάστε μέχρι τις περίφημες Πόρτες (3,5 χιλιόμετρα). Έτσι ονομάζεται το στενότερο σημείο στο φαράγγι με τα κάθετα τοιχώματά του να πλησιάζουν στα 3,5 μέτρα.

Είναι ένα απο τα πιό επιβλητικά σημεία στο φαράγγι και γι' αυτό ένα απο τα πιο φωτογραφημένα.

  • Το εξωκκλήσι του Αγίου Παύλου

Βρίσκεται στην παραλία του Αγίου Παύλου που είναι η αμέσως επόμενη παραλία στα ανατολικά, και η οποία πήρε το όνομά της από το εξωκκλήσι. 


Δείτε την Αγία Ρουμέλη σε βίντεο

Στο βίντεο που ακολουθεί, δείτε μερικά πλάνα από την Αγία Ρουμέλη και θαυμάστε την παρθένα ομορφιά της φύσης.


Ξενοδοχεία, Δωμάτια, Στούντιο, Διαμερίσματα, Βίλες

Συγκρίνετε τιμές καταλυμάτων από διαφορετικές ιστοσελίδες σε μία αναζήτηση.

Δείτε το Hotelscombined.com σε νέο παράθυρο.

Δείτε το Hotelscombined.com σε νέο παράθυρο.
› Αγία Ρουμέλη