Ακρωτήρι Χανίων

Το Ακρωτήρι στα Χανιά της Κρήτης είναι η μεγάλη χερσόνησος κυκλικού σχήματος που εκτείνεται βορειοανατολικά της πόλης των Χανίων.

Εδώ βρίσκεται το διεθνές αεροδρόμιο των Χανίων (πολιτικό και στρατιωτικό) και οι νατοϊκές ναυτικές βάσεις που καταλαμβάνουν όλη τη νότια ακτή του Ακρωτηρίου, στον κόλπο της Σούδας.

Όμως, ανάμεσα στις βραχώδεις ακτές της χερσονήσου  του Ακρωτηρίου, υπάρχουν μερικές αξιόλογες παραλίες και κάποια σημαντικά ιστορικά και θρησκευτικά μνημεία που αξίζει να επισκεφθείτε.Παραλίες στο Ακρωτήρι

Το χαρακτηριστικό με τις περισσότερες παραλίες στο Ακρωτήρι είναι ότι αν και βρίσκονται στο βόρειο μέρος της Κρήτης, δεν προσβάλλονται από τους ανέμους, όπως συμβαίνει σε άλλες παραλίες της βόρειας ακτής.

Επομένως, αν κατά την διάρκεια των διακοπών σας, πετύχετε μέρες με άνεμο και κύμα, ενώ εσείς αναζητάτε την ήρεμη θάλασσα, τότε μάλλον θα την βρείτε σε κάποια από τις απάνεμες παραλίες του Ακρωτηρίου.

Σταυρός    1  

Τερσανάς    2  

Καλαθάς    3  

Σεϊτάν Λιμάνια    4  

Μαράθι    5  

Λουτράκι    6  


Αξιοθέατα στο Ακρωτήρι

  •     Τάφοι των Βενιζέλων    1  

Οι τάφοι των Βενιζέλων, των δύο σημαντικών πολιτικών και πρωθυπουργών της Ελλάδας, βρίσκονται επάνω στον λόφο του προφήτη Ηλία, σε έναν πολύ όμορφα διαμορφωμένο περιβάλλον χώρο με πανοραμική θέα προς την πόλη των Χανίων και την ευρύτερη περιοχή.


Τα παρακάτω αξιοθέατα βρίσκονται στην ίδια κατεύθυνση, οπότε αν επιθυμείτε, μπορείτε να τα συνδυάσετε σε μια βόλτα.

Οδικώς θα φτάσετε στην μονή της Αγίας Τριάδας των Τζαγκαρόλων    2   και απο εκεί θα συνεχίσετε για την μονή Γουβερνέτου    3  , όπου ο δρόμος τελειώνει. Έπειτα θα περπατήσετε στο κατηφορικό πλακόστρωτο μονοπάτι μέχρι το σπήλαιο της Παναγίας της Αρκουδιώτισσας    4   και στην συνέχεια μέχρι το εγκαταλελλειμένο Καθολικό    5  .


  • Η Μονή της Αγίας Τριάδας των Τζαγκαρόλων   2  

Η μονή της Αγίας Τριάδας των Τζαγκαρόλων βρίσκεται στους πρόποδες της οροσειράς του Σταυρού, στο Ακρωτήρι.

Σχεδιάστηκε και χτίστηκε απο τους αδελφούς Ιερεμία και Λαυρέντιο Τζαγκαρόλους, στα τέλη της βενετοκρατίας στην Κρήτη, γύρω στα 1634, και ολοκληρώθηκε την περίοδο της τουρκοκρατίας..

Το συγκρότημα που έχτισαν αποτελεί ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα, κάτι που είναι ορατό σε κάθε γωνιά του μοναστηριού. Αυτό απο μόνο του είναι ένας καλός λόγος για να το επισκεφθείτε.

Monastery of Agia Triada of Tzagarolon
Monastery of Agia Triada of Tzagarolon
Monastery of Agia Triada of Tzagarolon
Monastery of Agia Triada of Tzagarolon

Όμως εκτός από την αρχιτεκτονική, κατά την περιήγησή σας στον χώρο του μοναστηριού θα δείτε και τα πολύτιμα κειμήλια που φυλάσσονται στο μουσείο.

Πέραν αυτών, η μονή εκμεταλέυεται τα κτήματά της και παράγει λάδι και κρασί τα οποία εμφιαλώνονται και είναι διαθέσιμα προς πώληση. Θα τα δείτε όλα στην έκθεση με τα προϊόντα, ενώ στα κελάρια της μονής όπου παλαιώνεται το κρασί, θα έχετε την ευκαιρία να το δοκιμάσετε.

Περισσότερες πληροφορίες για το μοναστήρι της Αγίας Τριάδας των Τζαγκαρόλων θα βρείτε στην ιστοσελίδα της μονής.

  •  Η Μονή Γουβερνέτου   3  

Η μονή Γουβερνέτου, με τον ναό αφιερωμένο στην Κυρία των Αγγέλων είναι το παλαιότερο μοναστήρι του ακρωτηρίου και ένα απο τα σημαντικότερα της Κρήτης.

Αν και το αρχείο της μονής καταστράφηκε την περίοδο της τουρκοκρατίας, εκτιμάται ότι η μονή ξεκίνησε να χτίζεται το 1537 από μοναχούς που ασκητεύαν στην περιοχή και θέλησαν να προστατευτούν από τις επιθέσεις των πειρατών, χτίζοντας το μοναστήρι σε μορφή φρουρίου, με πύργους στις γωνίες και πολεμίστρες στις πλευρές των τειχών.

Η μονή υπέστη πολλές καταστροφές, μετατροπές και αλλιώσεις της αρχικής της μορφής στο πέρασμα των αιώνων. 

Ενδεικτικά, τα περισσότερα παράθυρα που βλέπετε υπήρξαν πολεμίστρες που διανοίχτηκαν. Κάποια απο τα αρχικά κτίσματα γκρεμίστηκαν και χτίστηκαν νέα, ακόμη και στην περίβολο του μοναστηριού. Το αρχικό καθολικό της μονής δεν υπάρχει και στην θέση του χτίστηκε αυτό που σώζεται μέχρι σήμερα, κτίσμα στις αρχές του έτους 1600. Εντυπωσιακές είναι οι τερατομορφές που κοσμούν τις βάσεις των πεσσών του νάρθηκα, δείγμα του ύφους της αρχιτεκτονικής Μπαρόκ.

  •     Το Σπήλαιο της Παναγίας της Αρκουδιώτισσας   4  

Το σπήλαιο ονομάστηκε έτσι εξαιτίας ενός λαϊκού θρύλου που αναπτύχθηκε λόγω της ύπαρξης ενός σταλαγμίτη που μοιάζει με αρκούδα η οποία σκύβει για να πιεί νερό απο μια πέτρινη δεξαμενή μέσα στην οποία συγκεντρώνεται το νερό που στάζει απο την οροφή.

Ο θρύλος λέει ότι...

"Στην περιοχή ασκήτευαν μοναχοί οι οποίοι είχαν ανάγκη το νερό της δεξαμενής, λόγω της λειψυδρίας. Όμως το νερό της δεξαμενής περιέργως χανόταν. Μια μέρα παραφύλαξαν να δούν πως τελείωνε. Βλέπουν λοιπόν μια αρκούδα να μπαίνει στην σπηλιά και να πίνει το νερό, και έντρομοι απο την παρουσία της αρκούδας, παρακάλεσαν την Παναγία να τους σώσει. Αμέσως η Παναγία έκανε το θάυμα της και πέτρωσε την αρκούδα. Για να θυμούνται το θάυμα της Παναγίας, έχτισαν το εκκλησάκι που βρίσκεται στην είσοδο του σπηλαίου."

Απο τότε το σπήλαιο πήρε την ονομασία "Σπήλαιο της Παναγίας της Αρκουδιώτισσας" ή πιο απλά "Σπήλαιο της αρκούδας" ή "Αρκουδοσπηλιά".

Αρχαιολογικά ευρήματα αποδεικνύουν ότι κατά την αρχαιότητα το σπήλαιο αυτό χρησιμοποιήθηκε ως τόπος λατρείας της θεάς Άρτεμις.

  • Το Καθολικό   5  

Το Καθολικό άρχισε να δημιουργείται στις αρχές του 1600 για να εξυπηρετήσει τους προσκυνητές που συνέρρεαν στο μέρος όπου κατέληξε ο Άγιος Ιωάννης ο Ερημίτη.

Ο Άγιος Ιωάννης ο ερημίτης, αφού ξεκίνησε απο την Αίγυπτο και περιπλανήθηκε σε διάφορες περιοχές, αναζητώντας το κατάλληλο μέρος για την απόλυτη ασκητική ζωή και την αφοσίωση του στο Θεό, έφτασε στην Κρήτη και κατέληξε σ' αυτή την απομακρυσμένη περιοχή στο Ακρωτήρι. 

Μια μέρα ένας κυνηγός τον πέρασε για ζώο ανάμεσα στην βλάστηση και τον σκότωσε με το τόξο του. Λέγεται ότι κατέληξε στο σπήλαιο που βρίσκεται αριστερά των τελευταίων σκαλοπατιών του μονοπατιού.

Στο συγκρότημα του Καθολικού χτίστηκε ο σπηλαιώδης ναός του Αγίου Ιωάννη, κελιά που εξυπηρετούσαν την φιλοξενία των προσκυνητών, καθώς επίσης και μια γέφυρα που αποτελούσε την κύρια αυλή και χρησίμευε σε ασκητές την πρόσβαση στην απέναντι πλευρά του φαραγγιού.› Ακρωτήρι