Ανώπολη Σφακίων

Η Ανώπολη Σφακίων είναι ένα από τα ορεινά χωριά του δήμου Σφακίων, στους πρόποδες των Λευκών Ορέων της Κρήτης.

Ο δρόμος που συνεχίζει δυτικά από την παραθαλάσσια Χώρα Σφακίων και ανηφορίζει στην απότομη βουνοπλαγιά θα σας φέρει στο χωριό της Ανώπολης, στα 600 μέτρα ύψος από την επιφάνεια της θάλασσας.

Θα συναντήσετε την πλατεία της Ανώπολης που προσφέρεται για μια στάση. Αυτό είναι το κεντρικότερο σημείο του χωριού.

Θα δείτε το άγαλμα του Ιωάννη Δασκαλογιάννη που ήταν αρχηγός της επανάστασης του 1770 ενάντια στους Τούρκους κατακτητές του νησιού. Το πραγματικό του όνομα ήταν Ιωάννη Βλάχος. Ήταν ο δάσκαλος, ο καθοδηγητής του ξεσηκωμού, γι' αυτό και ονομάστηκε Δασκαλογιάννης. Ιωάννης - ο δάσκαλος.

Η επέτειος της επανάστασης γιορτάζεται με παραδοσιακό τρόπο κάθε χρόνο εδώ στην πλατεία της Ανώπολης, την πρώτη Κυριακή μετά την 17η Ιουνίου. 

Όταν θα επισκεφθείτε την Ανώπολη, μην περιμένετε ότι θα βρείτε την ίδια πολυκοσμία, όπως τις ημέρες των εορτών. 


Το χωριό είναι αραιοκατοικημένο και αποτελείται από εννέα γειτονιές που βρίσκονται διασκορπισμένες σε όλο το οροπέδιο, και οι κάτοικοι της Ανώπολης ασχολούνται κυρίως με την κτηνοτροφία, την μελισσοκομία και την γεωργία. Παράγουν γαλακτοκομικά προϊόντα, μέλι και ρακί.

Αν έχετε χρόνο στην διάθεσή σας, καθίστε στα ταβερνάκια του χωριού και δοκιμάστε τις ντόπιες γεύσεις.


Και αν βρεθείτε στην περιοχή των Σφακίων στις 15 Αυγούστου, ελάτε στην Ανώπολη στις 9.00 μ.μ όπου διοργανώνεται η καθιερωμένη πλέον γιορτή γραβιέρας με φαγητό και ζωντανή παραδοσιακή χορευτική μουσική. Σκοπός της γιορτής είναι η ανάδειξη και προώθηση της γραβιέρας της Ανώπολης και άλλων τοπικών προϊόντων.

Περιηγηθείτε στην περιοχή της Ανώπολης

Από την Ανώπολη Σφακίων μπορείτε να συνεχίσετε την περιήγησή σας στην περιοχή. Δείτε τις επιλογές που έχετε και επισκεφθείτε μόνο ότι σαν συναρπάζει.

Ένα σημείο με φανταστική θέα

Από την πλατεία της Ανώπολης, αν κινηθείτε νότια, πολύ σύντομα θα βρεθείτε επάνω στον λόφο όπου βρίσκεται το εκκλησάκι της Αγίας Αικατερίνης.

Φανταστική θέα στο Λιβυκό πέλαγος. Στο βάθος το νοτιότερο σημείο της Ευρώπης - η Γαύδος, και το παραθαλάσσιο Λουτρό κάτω από τα πόδια σας.

Στο το σημείο αυτό ξεκινά το μονοπάτι που οδηγεί κάτω στο Λουτρό το οποίο υπήρξε το ασφαλές επίνειο της αρχαίας Ανώπολης.

Ο αρχαιολογικός χώρος της αρχαίας Ανώπολης εκτείνεται στην περιοχή δυτικά-βορειοδυτικά από την εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης.

Φαράγγι Αράδαινας - Πευκόδασος Αγίου Ιωάννη

Περίπου 3,5 χιλιόμετρα δυτικά της Ανώπολης βρίσκεται η Αράδαινα όπου θα φτάσετε αφού περάσετε το φαράγγι της Αράδαινας πάνω από την μεταλλική γέφυρα που ενώνει τις δύο πλευρές του εντυπωσιακού φαραγγιού. 

Αν συνεχίσετε ανατολικά, θα περάσετε μέσα από πευκόδασος και θα καταλήξετε στο χωριό του Αγίου Ιωάννη που απέχει 5 χιλιόμετρα απο την γέφυρα της Αράδαινας.

Λιβανιανά - Παραλία Λύκος - Παραλία Φοίνικας

Πριν περάσετε την γέφυρα του φαραγγιού της Αράδαινας μια διακλάδωση θα σας κατεβάσει μέσω του χωριού Λιβανιανά, στην παραλία του Λύκου και την παραλία του Φοίνικα που βρίσκονται δυτικά από το Λουτρό. Υπ' όψιν ο δρόμος μετατρέπεται σε χωματόδρομο.

Λευκά Όρη - Πάχνες

Τέλος, και πάλι από την πλατεία της Ανώπολης, αν πάρετε τον δρόμο που οδηγεί βόρεια, έχετε την δυνατότητα να ανεβείτε στον κύριο όγκο των Λευκών Ορέων. Ο χωματόδρομος σταματά σε απόσταση 1,5 ώρας πεζοπορίας απο την υψηλότερη κορυφή των Λευκών Ορέων, τις Πάχνες στα 2.453 μέτρα.

Εννοείται πως πρέπει να έχετε το κατάλληλο όχημα και συγχρόνως να έχει καλό καιρό. Υπ' όψιν τα χιόνια του χειμώνα πολλές φορές δεν έχουν λιώσει ακόμη και μέχρι την αρχή του καλοκαιριού.› Ανώπολη Σφακίων

› Ανώπολη Σφακίων