Αποκόρωνας Χανίων

Αποκόρωνας είναι η περιοχή που καταλαμβάνει το βορειοανατολικό τμήμα του νομού Χανίων, από τους πρόποδες των Λευκών Ορέων μέχρι τις βόρειες ακτές της Κρήτης.

Χαρακτηριστικό της περιοχής είναι οι καταπράσινοι λόφοι με τις εύφορες εκτάσεις γής, λόγω της ύπαρξης νερού που προέρχεται απο πηγές ή που κατεβαίνει απο τα βουνά, δημιουργώντας έτσι την μοναδική φυσική λίμνη της Κρήτης, και ποτάμια τα οποία διατρέχουν την περιοχή, μέχρι να βρούν διέξοδο στην θάλασσα.

Αν κάνετε τις διακοπές σας στα Χανιά ή σε άλλη κοντινή περιοχή, περιηγηθείτε και γνωρίστε απο κοντά τις ομορφιές του Αποκόρωνα, με τα παραθαλάσσια θέρετρα, αλλά και τα γραφικά παραδοσιακά χωριουδάκια και τους οικισμούς του.

Παρακάτω θα δείτε κάποια απο τα μέρη που αξίζει να επισκεφθείτε.Τα τρία παραθαλάσσια θέρετρα του Αποκόρωνα

Στο χωριό Αρμένοι  4   

 • Καθίσετε για φαγητό και καφέ σε ένα δροσερό περιβάλλον, κάτω από την σκιά των πελώριων πλατάνων και δίπλα στα νερά που αναβλύζουν από τις πηγές του χωριού και σχηματίζουν τον ποταμό Ξυδά που εκβάλει στις Καλύβες.

Στο χωριό Στύλος  5 

 • Επίσης υπάρχουν ταβερνάκια δίπλα στις πηγές του χωριού, τα νερά των οποίων σχηματίζουν τον ποταμό Κοιλιάρη που εκβάλει στην παραλία της Κυανής Ακτής.
 • Στην βορεινή έξοδο του Στύλου, ακριβώς απέναντι από το εργοστάσιο εμφιάλωσης νερού, βρίσκεται ο δίκλιτος ναός των Αγίων Ιωάννη του Θεολόγου και Νικολάου που χρονολογείται από τον 13ο μέχρι και τον 15ο αιώνα, με τοιχογραφίες αυτής της περιόδου.
 • Στον περίβολο του ναού έχει τοποθετηθεί και ένα κομμάτι ασβεστόλιθου πάνω στο οποίο υπάρχει προϊστορικό απολίθωμα σκελετού που πιθανολογείται ότι είναι απολίθωμα θαλάσσιου Σειρηνίου. 
 •  Λίγο βορειότερα από το χωριό, ανάμεσα στα περιβόλια με τα εσπεριδοειδή, βρίσκεται και ο εντυπωσιακός ναός της Παναγίας της Ζερβιώτισσας ή Μοναστήρα του 12ου αιώνα μ.Χ.
 • Για τους φυσιολάτρεις, η περιοχή είναι υπέροχη για έναν περίπατο στη φύση, δίπλα στον ποταμό Κοιλιάρη. Αν την επιχειρήσετε, θα δείτε και έναν νερόμυλο χτισμένο επάνω στον ποταμό, από τα χρόνια της Βενετοκρατίας στην Κρήτη.
 • Τέλος, στην ίδια περιοχή, η τοποθεσία "Πλατανάκια" με τον ναό του Αγίου Ιωάννη... Απλά πανέμορφη!

Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι αυτή είναι η θέση της πόλης της Απτέρας των Μινωικών χρόνων.


Δείτε όλα τα ενδιαφέροντα σημεία αποτυπωμένα στον χάρτη της περιοχής του Στύλου.


Στο Κόκκινο Χωριό  6 

 • Λίγο έξω από το χωριό, έχετε την δυνατότητα να επισκεφθείτε μια βιοτεχνία χειροποίητου φυσητού γυαλιού που ανακυκλώνει το γυαλί και το μετατρέπει σε έργο τέχνης.

Δείτε τα σημεία αποτυπωμένα πάνω στον χάρτη της περιοχής.


Στο Γαβαλοχώρι  7 

Αξίζει να επισκεφθείτε...

 • Το πάρκο όπου βρίσκονται διάσπαρτα τα 24 λιθόκτιστα πηγάδια, 1 χιλιόμετρο νότια από το Γαβαλοχώρι.

Δείτε τα σημεία αποτυπωμένα στον χάρτη της περιοχής του Γαβαλοχωρίου.


Ο Ομπρόσγιαλος  8 

 • Ο Ομπρόσγιαλος προσφέρεται για μια βουτιά στην θάλασσα, στις ανατολικές ακτές του ακρωτηρίου Δράπανο, και στην συνέχεια φαγητό στην μοναδική ταβέρνα που υπάρχει στο σημείο, δίπλα στην θάλασσα. 


Στο χωριό Βάμος  9 

 • Στο χωριό Βάμος έχετε την δυνατότητα να συμμετέχετε σε διάφορες οργανωμένες δραστηριότητες. Σε εποχικές δραστηριότητες όπως είναι η συγκομιδή της ελιάς ή η συγκομιδή των σταφυλιών. Περίπατο στα καταπράσινα μονοπάτια του Βάμου. Επισκέψεις σε μονάδες παραγωγής κρασιού ή τυριών. Μαθήματα Κρητικής και Ελληνικής μαγειρικής. 
 •  Στο Art-Cafe Λιακωτό θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε στον καφέ σας με θέα στην καταπράσινη περιοχή του Αποκόρωνα και τα Λευκά όρη.

 • Λιγότερο απο 3 χιλιόμετρα νοτίως του Βάμου, στην τοποθεσία Καρύδι, που κατά την βενετοκρατία υπήρξε φέουδο και κατοικία του Ενετού άρχοντα της περιοχής, βρίσκεται το μοναδικό μοναστήρι που υπάρχει στον Αποκόρωνα. 

Η μονή του Αγίου Γεωργίου που εν συντομία αποκαλείται και ως "Μονή Καρύδι", αποτελεί ένα συγκρότημα λαϊκής αρχιτεκτονικής που αναστυλώθηκε και λειτουργεί από το 1996. Στο σημείο επίσης σώζονται το σπίτι του Ενετού άρχοντα καθώς και ο χώρος του μεγάλου ελαιοτριβείου που χτίστηκε κατά την τουρκοκρατία, με χαρακτηριστικό τα 12 εντυπωσιακά τόξα που στήριζαν την οροφή.Στο χωριό Βρύσες 10 

 • Θα βρείτε μια ακόμη όαση με τρεχούμενα νερά και πλατάνια, ενώ όλο το μέρος είναι γεμάτο από καφέ και ταβέρνες.


Η Λίμνη Κουρνά  11 

 • Η λίμνη Κουρνά - η μοναδική φυσική λίμνη σε όλη την Κρήτη, βρίσκεται και αυτή στην περιοχή του Αποκόρωνα, μόλις μερικά χιλιόμετρα νότια από την Γεωργιούπολη και δέχεται επισκέψεις από όλες τις περιοχές του νησιού.


› Αποκόρωνας Χανίων