Αρχαιολογικός Χώρος
Απτέρας

Ο αρχαιολογικός χώρος της Απτέρας, της πιο ισχυρής πόλης της δυτικής Κρήτης κατά τα μινωικά χρόνια, βρίσκεται 15 χιλιόμετρα από τα Χανιά της Κρήτης, σε λόφο ακριβώς πάνω από την εθνική οδό Χανίων-Ρεθύμνου, ένα μέρος με πανοραμική θέα στον κόλπο της Σούδας και την ευρύτερη περιοχή.

Τα ευρήματα της αρχαιολογικής σκαπάνης που συνεχίζουν να έρχονται στο φως, συνθέτουν το παζλ της ιστορίας της αρχαίας πόλης-κράτος. Δίνουν λεπτομέρειες για την οικιστική οργάνωση, την αρχιτεκτονική της πόλης, την θρησκεία και τις συνήθειες των Απτερραίων που υπήρξαν δεινοί τοξότες.

Απτέρα
8ος αι. π.Χ. - 7ος αι. μ.Χ

Αν και η αρχαιότερη αναφορά της Απτέρας συναντάται στις πινακίδες της Γραμμική Β΄ γραφής της Κνωσού του 14ου-13ου αιώνα π.Χ. ως a-pa-ta-wa, τα μέχρι τώρα πλούσια ευρήματα των ανασκαφών δείχνουν ότι ο λόφος κατοικήθηκε από τον 8ο αιώνα π.Χ. μέχρι τον 7ο αιώνα μ.Χ., οπότε η πόλη εγκαταλείπεται εξαιτίας ισχυρού σεισμού και εξαιτίας των επιθέσεων των Σαρακηνών Αράβων.

Μάθετε την ιστορία της σημαντικότερης και πιο εμπορικής αρχαίας πόλη-κράτος της δυτικής Κρήτης, όπως αναφέρεται στο ιστορικό λεύκωμα που εκδόθηκε από την 25η Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.

Στον αρχαιολογικό χώρο θα μπορέσετε να θαυμάσετε ευρήματα από όλες τις περιόδους κατοίκησης της Απτέρας, όλα όσα δεν ήταν δυνατό να μεταφερθούν στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων. Ενδεικτικά... 

   1   Τάφους του 8ου, 7ου, 4ου, 3ου αιώνα π.Χ. καθώς και λαξευτούς θαλαμωτούς τάφους της περιόδου της ρωμαιοκρατίας.

   2    Ερείπια ναών του 8ου αιώνα π.Χ., του 5ου αιώνα π.Χ και του 1ου αιώνα π.Χ.

   3    Το τείχος της αρχαίας πόλης μήκους 3480 μέτρων που χρονολογείται στην περίοδο της ακμής της, τον 4ο αιώνα π.Χ. 

   4    Το θέατρο που ανήκει στη ρωμαϊκή φάση με ίχνη από την προηγούμενη φάση της ελληνιστικής εποχής.

   5    Ερείπια περίστυλης αυλής - αίθριο από οικία των πρώτων χρόνων της ρωμαιοκρατίας που βασίζεται στα πρότυπα της ελληνιστικής περιόδου.

   6    Οικοδομήματα δεξαμενών της ρωμαϊκής περιόδου και τμήματα από δημόσια και ιδιωτικά λουτρά.

   7    Κτήρια της βυζαντινής περιόδου.

Η παρουσία του ανθρώπου στον λόφο συνεχίζεται και στα επόμενα χρόνια της νεότερης ιστορίας της Κρήτης.

Σε κεντρικό σημείο της αρχαίας πόλης, ίσως στην αρχαία αγορά, ιδρύθηκε η Μονή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου   8   (αναφέρεται ήδη σε χρονικό του 1181 μ.Χ.) η οποία χτίστηκε με οικοδομικό υλικό της αρχαίας πόλης. Τμήμα απο επιγραφή της αρχαίας Απτέρας είναι εμφανές σε τοίχο της μονής.

Κούλες Απτέρων

Τέλος, στην περιόδο της τουρκοκρατίας στην Κρήτη, ανήκει το φρούριο που φαίνεται σε χαμηλότερο λόφο στα βορειοανατολικά. Ο Κουλές Απτέρων   9  , χτίστηκε απο τους Τούρκους στα πλαίσια ενός ευρύτερου προγράμματος ανοικοδόμησης καστρών στην Κρήτη με σκοπό την πάταξη της κρητικής επανάστασης.

Στον Κουλέ θα πάτε αν ακολουθήσετε τόν αριστερό δρόμο, στην τελευταία διακλάδωση που θα συναντήσετε, πρίν φτάσετε στον αρχαιολογικό χώρο.


Δείτε τα Πλησιέστερα Καταλύματα
Ξενοδοχεία, Δωμάτια, Στούντιο, Διαμερίσματα, Βίλες

Συγκρίνετε τιμές καταλυμάτων από διαφορετικές ιστοσελίδες σε μία αναζήτηση.

Δείτε το Hotelscombined.com σε νέο παράθυρο.

Δείτε το Hotelscombined.com σε νέο παράθυρο.
› Αρχαιολογικός Χώρος Απτέρας