Αράδαινα
Στα Σφακιά της Κρήτης

Η Αράδαινα βρίσκεται 3 χιλιόμετρα δυτικά από το χωριό της Ανώπολης, στα Σφακιά της Κρήτης. Εδώ θα έρθετε αν ακολουθήσετε τον δρόμο που συνεχίζει δυτικά από την πλατεία της Ανώπολης.Κάποτε ο δρόμος τελείωνε στο φαράγγι της Αράδαινας. Για να φτάσει κάποιος στο χωριό της Αράδαινας που βρίσκεται στο χείλος της δυτικής πλευράς του φαραγγιού, έπρεπε να κατέβει με τα πόδια το μονοπάτι που οδηγεί στο βάθος του φαραγγιού και να ανέβει το απέναντι μονοπάτι. (Από το ίδιο μονοπάτι θα εισέλθετε στο φαράγγι της Αράδαινας αν σκοπεύετε να το διασχίσετε.) 

Από τα μέσα της δεκαετίας του ΄80, η μεταλλική γέφυρα που ενώνει τις δύο πλευρές του φαραγγιού της Αράδαινας, επιτρέπει την πρόσβαση στο χωριό με αυτοκίνητο.

Περάστε την γέφυρα και παρκάρετε στο σημείο που βρίσκεται η καντίνα. Απο εκεί προχωρήστε πεζοί προς το εγκαταλελλειμένο πλέον χωριό της Αράδαινας όπου σώζονται χαρακτηριστικά δείγματα της σφακιανής αρχιτεκτονικής.

Το χωριό εγκαταλείφθηκε όταν γύρω στο 1950 ένα κουδούνι που φέρουν στο λαιμό τα γίδια, ήταν η αφορμή για να ξεκινήσει μια αιματηρή βεντέτα μεταξύ δύο οικογενειών.

Στην Αράδαινα σώζεται η βυζαντινή εκκλησία του Αρχάγγελου Μιχαήλ, του 14ου αιώνα.

Αν έρθετε στην Αράδαινα κάποιο Σαββατοκύριακο των μηνών του καλοκαιριού, Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο, θα δείτε τους λάτρεις του Bungee Jumping να πηδούν στο κενό του φαραγγιού πάνω από την γέφυρα της Αράδαινας που βρίσκεται σε ύψος 138 μέτρων.› Αράδαινα Σφακίων

› Αράδαινα Σφακίων