Πλατεία Συντριβανίου
στην παλιά πόλη των Χανίων 

Η πλατεία Συντριβανίου (Σαντριβανιού για τους Χανιώτες), δεν είναι άλλη από την σημερινή πλατεία Ελευθερίου Βενιζέλου, η οποία αποτελεί την κεντρικότερη πλατεία της παλιάς πόλης των Χανίων και είναι γεμάτη με καφέ, εστιατόρια και άλλα καταστήματα διαφόρων ειδών.

Βρίσκεται δίπλα στην πολυσύχναστη προκυμαία του παλιού λιμανιού και εδώ καταλήγουν ή από εδώ ξεκινούν οι επίσης πολυσύχναστοι οδοί της παλιάς πόλης, Χάληδων, Ζαμπελίου, Καραολή Δημητρίου-Σήφακα και Κανεβάρο.

Η οδός Χάληδων είναι η πιο σύντομη οδός που θα σας φέρει απο το κέντρο της σύγχρονης πόλης, απευθείας στην πλατεία Συντριβανίου, στο κέντρο της παλιάς πόλης των Χανίων.

Σήμα κατατεθέν της πλατείας Συντριβανίου είναι η κρήνη στο κέντρο της πλατείας που θυμίζει την ύπαρξη της βενετσιάνικης κρήνης που υπήρχε εδώ και η οποία ήταν διακοσμημένη με λεοντοκεφαλές (σώζεται στον κήπο του αρχαιολογικού μουσείου Χανίων), αλλά και την τούρκικη κρήνη που υπήρχε στα χρόνια της τουρκοκρατίας.


Η πλατεία την περίοδο της Βενετοκρατίας

Η πλατεία Συντριβανίου διαμορφώθηκε την περίοδο της Βενετοκρατίας ακριβώς έξω από την δυτική πύλη του προϋπάρχοντος βυζαντινού τείχους του Καστελίου, στην είσοδο του κεντρικότερου δρόμου Corso της περιτειχισμένης πόλης, την σημερινή οδό Κανεβάρο.

Σήμερα η πύλη του βυζαντινού τείχους δεν σώζεται. Αυτό που σώζεται είναι ένας μεγάλος ορθογώνιος πύργος που προστάτευε την πύλη απο τα νότια.

Όταν επεκτάθηκε η πόλη στα χρόνια της ακμής της Βενετοκρατίας, το τείχος του Καστελίου δεν είχε πλέον λόγο ύπαρξης και ο πύργος μετατράπηκε σε τριώροφη κατοικία.

Στην πρόσοψη του κτιρίου διακρίνεται μια διακοσμητική βενετσιάνικη κόγχη και επιγραφή. Πολύ αργότερα, στις αρχές του 20ου αιώνα στο κτίριο θα επιδράσουν οι επιρροές της νεοκλασσικής αρχιτεκτονικής της εποχής και θα πάρει την τελική του μορφή.


Περίοδος Τουρκοκρατίας

Αργότερα, κατά την Οθωμανική κατοχή, οι Τούρκοι αντικατέστησαν την κρήνη με μια κρήνη δικής τους αρχιτεκτονικής, απο την ύπαρξη της οποίας, πήρε την συγκεκριμένη ονομασία η πλατεία, μέχρι εως ότου μετονομαστεί σε πλατεία Ελευθερίου Βενιζέλου. Πολλοί ντόπιοι ακόμα και σήμερα την αποκαλούν με την τούρκικη ονομασία Συντριβάνι που σημαίνει κρήνη.

Η πλατεία Συντριβανίου υπήρξε κατά την τουρκοκρατία το σημείο συγκέντρωσης των ντόπιων χριστιανών της πόλης, ενώ οι μουσουλμάνοι Τούρκοι σύχναζαν στην πλατεία της Σπλάντζιας.


Ημιαυτονομία της Κρήτης

Κατά την περίοδο της ημιαυτόνομης "Κρητικής Πολιτείας", κάτω από την "Υψηλή Προστασία" των Μεγάλων Δυνάμεων της εποχής και στα χρόνια που ακολούθησαν, η πλατεία Σαντριβανιού συνέχιζε να αποτελεί το κέντρο της ζωής των Χανίων.

Ήταν η κεντρική πλατεία της πόλης των Χανίων, που παρέμενε ακόμα η πρωτεύουσα της Κρήτης. Ήταν το κοσμικό στέκι των αριστοκρατών, των λόγιων, των καλλιτεχνών και των πολιτικών που συναντιώταν στα καφενεία και τις λέσχες της πλατείας για να συζητήσουν όλες τις τρέχοντες τοπικές, εθνικές και διεθνής πολιτικές και άλλες εξελίξεις.› Πλατεία Συντριβανιού