Χανιά
Παλιά πόλη & Νέα πόλη 

Παλιά Πόλη & Ενετικό Λιμάνι Χανίων

Στα Χανιά, στην παλιά πόλη με το πανέμορφο ενετικό λιμάνι χτυπάει η καρδιά της πόλης των Χανίων και του Νομού Χανίων, κατά την διάρκεια του καλοκαιριού.

Πλήθος κόσμου, τουρίστες και κάτοικοι των Χανίων, άνθρωποι κάθε ηλικίας, έρχονται εδώ και εισπράττουν όσα η ιστορική παλιά πόλη και το μαγευτικό ενετικό λιμάνι έχει να προσφέρει.

 • Κάνουν ατελείωτες βόλτες στην προκυμαία του βενετσιάνικου λιμανιού και στα γραφικά σοκάκια της παλιάς πόλης. 
 • Παρατηρούν την αρχιτεκτονική των κτηρίων που χτίστηκαν απο διαφορους πολιτισμούς που έζησαν στα Χανιά στο πέρασμα των αιώνων. 
 • Επισκέπτονται μουσεία, εκθέσεις και άλλα αξιοθέατα. 
 • Χαζεύουν τις βιτρίνες των καταστημάτων. 
 • Παίρνουν το πρωινό τους ή απολαμβάνουν τον απογευματινό καφέ τους.
 • Κάνουν την νυχτερινή τους έξοδο ξεκινώντας και πάλι με μια βόλτα στα σοκάκια, που αλλάζουν όψη από τα φώτα των καταστημάτων, και συνεχίζουν στα εστιατόρια, τις ταβέρνες και τα μπαράκια, ή πολύ απλά... 
 • Απολαμβάνουν όμορφες στιγμές σε ένα παγκάκι δίπλα στην θάλασσα.

Αυτά θα κάνετε και εσείς στην παλιά πόλη των Χανίων!

Ξεκινήστε την βόλτα σας στην προκυμαία του παλιού λιμανιού με τα πολλά καφέ, τα εστιατόρια αλλά και τα ιστορικά μνημεία, και συνεχίστε στον μόλο που θα σας οδηγήσει στον φάρο.

Όμως, μήν μείνετε μόνο στο λιμάνι!

Βρείτε τα στενά που θα σας οδηγήσουν στο εσωτερικό της παλιάς πόλης των Χανίων και περιπλανηθείτε στα δαιδαλώδη γραφικά σοκάκια.

Θα διασχίσετε στενά και πολύ στενά σοκάκια. Θα ανεβείτε και θα κατεβείτε σκαλοπάτια. Θα περάσετε κάτω απο καμάρες, δίπλα απο βυζαντινά και ενετικά τείχη οχύρωσης της παλιάς πόλης και έξω απο τις όμορφες αυλές των σπιτιών, διακοσμημένες με χρωματιστά λουλούδια και αναριχόμενα φυτά.

Περπατώντας στους δρόμους της παλιάς πόλης των Χανίων...

Θα συναντήσετε αρχαιολογικές ανασκαφές που έφεραν στο φως πλούσια ευρήματα, ακόμη και κατόψεις από ολόκληρα οικοδομήματα που αποδεικνύουν ότι τα Χανιά είναι χτισμένα στην θέση μιας σημαντικής αρχαίας κρητικής πόλης που ονομαζόταν Κυδωνία, και σύμφωνα με την παράδοση, η Κυδωνία ήταν η τρίτη μεγαλύτερη πόλη που ίδρυσε ο βασιλιάς Μίνως στην Κρήτη το 3650-3000 π.Χ.

Απο τότε, η Κυδωνία κατοικείται σε όλες τις μετέπειτα φάσεις της ιστορίας. Ακμάζει και παρακμάζει κατά περιόδους. Γνωρίζει πολέμους, λεηλασίες και κατακτήσεις. Το όνομά της παραφράζεται σε Χανιά. Καταστρέφεται και ανοικοδομείται πολλές φορές.

Σήμερα, η παλιά πόλη των Χανίων σώζει έντονα τα σημάδια από τότε που η Κρήτη υπήρξε αποικία των Βενετών (1252-1645), με τις απαραίτητες προσθήκες που έγιναν στην επόμενη περίοδο κατάκτησης της Κρήτης από τους Οθωμανούς (1645-1898), καθώς και από τα χρόνια της Αιγυπτιοκρατίας (1831-1841) που μεσολάβησαν στην περίοδο της Τουρκοκρατίας.

Παρατηρήστε την αρχιτεκτονική των κτισμάτων που αποτυπώνει την διαφορετική κουλτούρα και θρησκεία των διαφόρων πολιτισμών.

Πολλά κτίρια ήταν και παραμένουν σπίτια, ενώ άλλα στεγάζουν καταστήματα. Αρκετά, βενετσιάνικα κυρίως αρχοντικά, έχουν μετατραπεί σε ξενοδοχεία, ενώ άλλα κτίρια έχουν μετατραπεί σε μουσεία και χώρους που φιλοξενούν πολιτιστικές εκθέσεις.

Όλα αποτελούν μνημεία που βρίσκονται εκεί για να σας οδηγήσουν νοερά μέσα στα μονοπάτια της ιστορία του τόπου.

Γνωρίστε μέσα από αυτά, την ιστορία της παλιάς πόλης των Χανίων που αποτελείται από ιστορικές συνοικίες, πλατείες και γειτονιές. 


 •   1    Το Καστέλι, τον λόφο όπου ξεκίνησε να διαγράφεται η ιστορία της πόλης των Χανίων, και πάντοτε αποτελούσε την ακρόπολη ή τον πυρήνα της πόλης.
 •   2    Τον Τοπανά που ήταν η αριστοκρατική συνοικία της πόλης.
 •   3   Την Εβραϊκή, όπου οι Εβραίοι που εγκαταστάθηκαν στα Χανιά δημιούργησαν την δική τους συνοικία. 

 •   4    Το Σαντριβάνι που αποτελούσε την πλατεία όπου σύχναζαν οι χριστιανοί της πόλης, την περίοδο της τουρκοκρατίας, και την κεντρικότερη πλατεία των Χανίων στα μετέπειτα χρόνια.
 •   5    Την Σπλάντζια που ήταν ο τούρκικος μαχαλάς, όταν εγκαταστάθηκαν οι Τούρκοι στα Χανιά.


Κατά τις περιηγήσεις σας στην παλιά πόλη των Χανίων... 


Επισκεφθείτε τα μουσεία. 

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων στην οδό Χάληδων στεγάζεται σε μια παλιά μονή Φραγκισκανών μοναχών. Το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης στην δυτική άκρη του λιμανιού καταλαμβάνει μέρος από το φρούριο Φιρκά. Η Βυζαντινή και Μεταβυζαντινή Συλλογή Χανίων στεγάζεται στην παλιά εκκλησία της Mονής του San Salvatore, στο τέλος της οδού Θεοτοκοπούλου, ακριβώς πίσω από το φρούριο Φιρκά.

Δείτε τις τοποθεσίες των μουσείων και εκθεσιακών χώρων αποτυπωμένα στον χάρτη της παλιάς πόλης των Χανίων.


Επισκεφείτε Πολιτιστικές Εκθέσεις

Επισκεφθείτε πολιτιστικές εκθέσεις στην Δημοτική Πινακοθήκη ή άλλες που διοργανώνονται σε αρκετά από τα ιστορικά κτήρια της παλιάς πόλης και του ενετικού λιμανιού, όπως στο μεγαλύτερο από τα νεώρια του λιμανιού - το Μεγάλο Αρσενάλι, ή στο Γιαλί Τζαμί, ή στην Porta Sabbionara στο Κουμ Καπί, και στο ναό του Αγίου Ρόκκου στην Σπλάντζια.


Δείτε τα σημεία όπου βρίσκονται τα μουσεία και οι εκθεσιακοί χώροι στον χάρτη της παλιάς πόλης των Χανίων.


Χαζέψτε τις βιτρίνες των καταστημάτων

Υπάρχουν πολλά καταστήματα που πωλούν, από προϊόντα της κρητική γης, όμορφα σουβενίρ και ό,τι άλλο μπορείτε να φανταστείτε.

Εκτός από τα καταστήματα που τυχαία θα συναντήσετε στους δρόμους της πόλης, η Δημοτική Αγορά που στεγάζεται σε ένα κτίριο σε σχήμα σταυρού, στα όρια της παλιάς με την νέα πόλη των Χανίων, είναι ένα μέρος όπου βρίσκονται συγκεντρωμένα πολλά καταστήματα όλων των ειδών.

Επιπλέον, ένας από τους δημοφιλείς δρόμους για αγορές, είναι τα Στιβανάδικα στην οδό Σκρύδλωφ, όπου παλαιότερα κατασκευάζονταν μόνο οι δερμάτινες μπότες της παραδοσιακής ανδρικής κρητικής φορεσιάς, τα λεγόμενα Στιβάνια, ενώ σήμερα εκτός από τα Στιβάνια θα βρείτε μεγάλη ποικιλία σε δερμάτινα είδη.

Τέλος, στα Μαχαιράδικα της οδού Σήφακα θα μπορέσετε να αγοράσετε κάποιο από τα παραδοσιακά μαχαίρια, άκρως απαραίτητο στην παραδοσιακή ανδρική κρητική φορεσιά και που πλέον πάνω τους χαράσσονται οι ευρηματικές, και αστείες πολλές φορές, τρίστιχες ή τετράστιχες ποιητικές κρητικές μαντινάδες.

Δείτε που βρίσκονται τα παραπάνω σημεία για αγορές στα Χανιά.


Καθίστε για καφέ ή φαγητό

Όταν θελήσετε να ξαποστάσετε από τις βόλτες σας, καθίστε για καφέ ή φαγητό σε ένα από τα πολλά καταστήματα στην παλιά πόλη ή στην προκυμαία του Ενετικού λιμανιού και απολαύστε την μοναδική θέα στη θάλασσα, με τον απέναντι Αιγυπτιακό φάρο που τραβάει τα βλέμματα όλων, μέρα και νύχτα.


Τι άλλο να κάνετε στα Χανιά


Η πόλη των Χανίων σε Βίντεο

Δείτε όμορφα πλάνα από την παλιά πόλη των Χανίων αλλά και από την νέα πόλη που εκτείνεται πολύ περισσότερο από τα τείχη της παλιάς.

Παρακολουθήστε περισσότερα βίντεο αυτής της σειράς:

Νέα πόλη Χανίων

Η σύγχρονη πόλη των Χανίων έχει και αυτή να επιδείξει αρκετές ομορφιές και αξιοθέατα.

Ενδεικτικά...

 • Κάντε μια βόλτα στον Δημοτικό Κήπο και στο διπλανό πάρκο Ειρήνης και Φιλίας των Λαών που βρίσκονται στο κέντρο της πόλης    1  .
 • Επισκεφθείτε τα μουσεία της πόλης που βρίσκονται πολύ κοντά, όπως το Πολεμικό Μουσείο Χανίων   2   και το Ιστορικό Αρχείο Κρήτης   3  .
 • Πάρτε το αυτοκίνητό σας και επισκεφθείτε την συνοικία Χαλέπα με τα μεγαλόπρεπα αρχοντικά της. Επισκεφθείτε το σπίτι-μουσείο του Ελευθερίου Βενιζέλου   4  
 • Στην συνέχεια ανηφορίστε μέχρι τον λόφο του Προφήτη Ηλία, στο βορειοανατολικό άκρο της πόλης όπου βρίσκονται οι τάφοι των Βενιζέλων   5     , απ΄ όπου θα απολαύσετε και την υπέροχη πανοραμική θέα στην πόλη των Χανίων και την ευρύτερη περιοχή.

Ξενοδοχεία, Δωμάτια, Στούντιο, Διαμερίσματα, Βίλες

Συγκρίνετε τιμές καταλυμάτων από διαφορετικές ιστοσελίδες σε μία αναζήτηση.

Δείτε το Hotelscombined.com σε νέο παράθυρο.

Δείτε το Hotelscombined.com σε νέο παράθυρο.
› Παλιά Πόλη Χανίων