Χανιά
Διακοπές στην Δυτική Κρήτη

Τα Χανιά και ο νομός Χανίων είναι ο πιο δημοφιλής προορισμός για διακοπές στην Κρήτη και ένας από τους ωραιότερους προορισμούς στην Ελλάδα.

Για πολλούς η πόλη των Χανίων θεωρείται ως η πιο όμορφη πόλη της Κρήτης, ενώ στολίδι αυτής αποτελεί η παλιά πόλη με το πανέμορφο παλιό βενετσιάνικο λιμάνι, μέρος ιδανικό για ρομαντικές βόλτες, για καφέ, φαγητό και για διασκέδαση.Προέκταση της πόλης των Χανίων, αποτελεί η παραθαλάσσια τουριστική περιοχή που εκτείνεται προς δυτικά της πόλης, με πιο κοσμοπολίτικο θέρετρο του νομού Χανίων και την δυτικής Κρήτης, την μεγάλη ενιαία περιοχή Πλατανιάς - Αγία Μαρίνα - Σταλός. Εδώ βρίσκονται τα περισσότερα ξενοδοχεία του νομού Χανίων και είναι το μέρος όπου κυριαρχεί η ξέφρενη διασκέδαση καθ' όλη την διάρκεια της ημέρας, αλλά και της νύχτας, στα Beach Bars & Clubs της περιοχής. 


Πέρα όμως από την όμορφη παλιά πόλη των Χανίων και τις κοσμοπολίτικες περιοχές της βόρειας ακτής, ο νομός Χανίων προσφέρεται για ημερήσιες εκδρομές κατά τις οποίες θα επισκεφθείτε απείρου κάλους παραλίες, θα αντικρίσετε πανέμορφα φυσικά τοπία, και θα ταξιδέψετε σε διάφορες περιόδους της ιστορίας του νησιού με αφορμή τα μνημεία που θα συναντήσετε.


Εξωτικές Παραλίες

Ανάμεσα στις πολλές παραλίες του νομού Χανίων, θα βρείτε κάποιες από τις ομορφότερες παραλίες της Κρήτης. Παραλίες απείρου κάλους, εξωτικές που συναγωνίζονται τις ομορφότερες και καλύτερες παραλίες του κόσμου.

Συγχρόνως όμως, η θάλασσα της Κρήτης, όπως ακριβώς συμβαίνει και με όλες τις υπόλοιπες ελληνικές θάλασσες, είναι ασφαλής με ζεστά και κρυστάλλινα νερά.

Ενδεικτικά, οι παραλίες...

...Φιγουράρουν σε όλα τα τουριστικά μέσα, δείχνοντας μόνο ένα δείγμα της ομορφιάς του νομού Χανίων και κατ' επέκταση του νησιού της Κρήτης.

Αργά ή γρήγορα, θα συμπεράνετε και μόνοι σας ότι, μόνο μία μέρα από τις διακοπές σας, σε κάθε μια από αυτές, δεν είναι αρκετή.


Φυσικές Ομορφιές

Το φυσικό κάλος της Κρήτης όμως, δεν σταματά στις πανέμορφες παραλίες. Στον νομό Χανίων θα σας δοθεί η δυνατότητα να έρθετε πολλές φορές σε επαφή με την φύση, είτε κατά τις περιηγήσεις σας οδικώς, είτε αν κάνετε πεζοπορία μέσα σε πανέμορφα μονοπάτια.

Αν δεν είχατε ποτέ την σκέψη να κάνετε πεζοπορία κατά τις διακοπές σας, σκεφτείτε το ξανά.

Το επιβλητικότερο και παγκοσμίου φήμης φαράγγι της Σαμαριάς δεν απευθύνεται μόνο στους λάτρεις της φύσης και της πεζοπορίας. Αν σας αρέσει η πεζοπορία, εκτός από το φαράγγι της Σαμαριάς, πλήθος άλλων επιλογών σε μονοπάτια που βρίσκονται μέσα σε φαράγγια ή παραθαλάσσια, αποτελούν πρόκληση για να τα περπατήσετε. Τα περισσότερα από αυτά βρίσκονται στα Σφακιά, στην νότια πλευρά του νομού Χανίων.

Επίσης, η μοναδική φυσική λίμνη της Κρήτης, η λίμνη Κουρνά, τα καταπράσινα παραδοσιακά χωριουδάκια του Αποκόρωνα στην ανατολική μεριά του νομού Χανίων, καθώς επίσης και σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου που διέρχεται μέσα ή δίπλα από φαράγγια και κατηφορίζει με αλλεπάλληλες στροφές απότομα προς την θάλασσα, είναι μόνο μερικά από τα μέρη όπου θα αντικρίσετε το φυσικό κάλος του νησιού.


Μνημεία της Ιστορίας

Κατά τις περιηγήσεις σας στην πόλη των Χανίων και στο νομό, θα έχετε την ευκαιρία να δείτε από κοντά τα πάμπολλα μνημεία της ιστορίας.

Εδώ έζησαν Μινωίτες, Ρωμαίοι, Άραβες, Βυζάντιοι, Βενετοί, Όθωμανοί, Αιγύπτιοι, Εβραίοι, και άφησαν τα μνημεία τους, ζωντανό παράδειγμα της πλούσιας ιστορίας του τόπου.

Επισκεφθείτε τοποθεσίες από αρχαίες Πόλεις-Κράτη της Κρήτης, φρούρια, ιστορικά μοναστήρια και μουσεία.


Γεύση απο Χανιά

Πάρτε μια πρώτη γεύση από τα Χανιά, μέσα από το παρακάτω βίντεο. 


Παρακολουθήστε περισσότερα βίντεο αυτής της σειράς:

Σας ευχόμαστε να περάσετε αξέχαστες διακοπές
στα Χανιά της Κρήτης, όπου και αν αποφασίσετε να μείνετε.


Που να μείνετε στα Χανιά?
Αποφασίστε πιο Θέρετρο είναι το Κατάλληλο!

Το θέρετρο που θα μείνετε στο νομό Χανίων εξαρτάται από το είδος των διακοπών που θέλετε να κάνετε. Αν αναζητάτε επιλογές σε διασκέδαση και πολυτέλεια στην διαμονή σας, το πιο πιθανό είναι ότι θα μείνετε στην βόρεια ακτή. Αντίθετα, αν αναζητάτε την ηρεμία και την επαφή με την φύση, τότε μάλλον το τοπίο στο κάθε θέρετρο θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην επιλογή σας.

Εξερευνήστε εικονικά τις παρακάτω περιοχές για να δείτε τι μπορεί να προσφέρει το κάθε μέρος στις διακοπές σας. Πάρτε μια γενική εικόνα από τις επιλογές που έχετε.

Η Βόρεια Ακτή του Νομού Χανίων

Ο περισσότερος κόσμος που επισκέπτεται τα Χανιά, διαμένει στην βόρεια ακτή, κάπου κοντά στην πόλη, ώστε να έχει εύκολη και γρήγορη πρόσβαση στην παλιά πόλη των Χανίων, όλες τις ώρες της ημέρας.

Είναι τόσα αυτά που έχει να δείξει η πόλη των Χανίων στον επισκέπτη, που δεν είναι εύκολο να την παραμελήσει κανείς και να περάσει τις διακοπές του σε κάποια παραλία, όσο όμορφη κι αν είναι αυτή. Μόνη εξαίρεση ίσως αποτελεί η περίπτωση, αν επισκέπτεστε την δυτική Κρήτη για δεύτερη ή τρίτη φόρα.

Επομένως, αν θέλετε να συνδυάσετε στις διακοπές σας, βόλτες στα γραφικά σοκάκια της παλιάς πόλης των Χανίων, με ημερήσιες εξορμήσεις κατά τις οποίες θα σας δοθεί η δυνατότητα να πάτε σε ωραίες παραλίες και να δείτε τα αξιοθέατα του νομού Χανίων, ψάξτε το μέρος διαμονής σας κοντά στην πόλη των Χανίων, μεταξύ των περιοχών, Άγιοι Απόστολοι   1   , Κάτω Σταλός - Αγία Μαρίνα - Πλατανιάς   2  

Όλα αυτά τα θέρετρα απέχουν από την πόλη των Χανίων από 8 μέχρι 16 λεπτά, και κατά μήκος αυτής την περιοχής θα βρείτε τα πάντα.

Παρά το γεγονός ότι στα δυτικά της πόλης, ξεχωρίζει το μεγάλο θέρετρο του Πλατανιά, αμέσως πιo δυτικά, στην περιοχή Γεράνι - Πύργος Ψηλονέρου - Μάλεμε   3  , θα βρείτε κάποια μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα.

Μακρύτερα από την πόλη των Χανίων (περίπου 25 με 30 λεπτά της ώρας), ίσως να σας αρέσει μια από τις περιοχές, Καλύβες   4    και Αλμυρίδα   5   στα ανατολικά, που έχουν μια ξεχωριστή γοητεία, ίσως ο πιο απόμερος Σταυρός   6    στο βορειότερο μέρος της χερσονήσου του Ακρωτηρίου, ή το Κολυμπάρι   7  , όπου η βόρεια ακτή της δυτικής Κρήτης, συναντά την πρώτη από τις δύο μεγάλες χερσονήσους του νησιού.

Τέλος, στην βόρεια ακτή της δυτικής Κρήτης είναι και οι πιo αυτόνομες και πιo μακρινές από τα Χανιά περιοχές. Η Κίσσαμος   8    στα δυτικά, και από την άλλη μεριά, η Γεωργιούπολη   9   στα ανατολικά, οι οποίες απέχουν περισσότερο από μισή ώρα, μέσω της εθνική οδού.

Η Νότια Ακτή του Νομού Χανίων

Τη νότια πλευρά της δυτικής Κρήτης επιλέγουν κυρίως όσοι αναζητούν την ηρεμία και την επαφή με τη φύση, μακριά από τον μαζικό τουρισμό.

Δείτε τα μικρά παραδοσιακά χωριά των Σφακίων, την Χώρα Σφακίων  10 , το Λουτρό  11  και την Αγία Ρουμέλη  12 , ή δυτικότερα από τα Σφακιά, την Σούγια  13  που προσφέρεται για ελεύθερο κάμπινγκ στην παραλία.

Σ' αυτά τα μέρη επικρατεί η παρεϊστικη ατμόσφαιρα και οι επιλογές για διασκέδαση περιορίζονται σημαντικά σε σχέση με τις βόρειες περιοχές κοντά στα Χανιά.

Εξαίρεση στην νότια πλευρά αποτελεί η Παλαιόχωρα  14   όπου κυρίως του μήνες Ιούλιο και Αύγουστο μαζεύεται αρκετός κόσμος για καλοκαιρινές διακοπές και έχει αρκετή κίνηση ακόμη και τις βραδινές ώρες.

Βρείτε λοιπόν το θέρετρο που θα μείνετε κατά την περίοδο των διακοπών σας και μην παραλείψετε να περιηγηθείτε στον νομό Χανίων και να επισκεφθείτε και άλλα μέρη.