Χώρα Σφακίων

Η Χώρα Σφακίων βρίσκεται στη νότια ακτή του νομού Χανίων της Κρήτης, 75 χιλιόμετρα από τα Χανιά, και είναι η έδρα του δήμου Σφακίων, μιας περιοχής  στο νοτιοανατολικό μέρος του νομού Χανίων γνωστή με μια λέξη ως Σφακιά.

Αυτό το μικρό χωριό των Σφακίων, αλλά και όλη η περιοχή των Σφακίων γενικότερα, είναι τόπος για όποιον αναζητά στις διακοπές του την επαφή με την φύση, μακριά από τον μαζικό τουρισμό των βορείων περιοχών του νομού Χανίων.

Αυτό μεταφράζεται, είτε ως χαλάρωση σε κάποια παραλία, είτε το να κάνετε πεζοπορία σε μονοπάτια της περιοχής.

Επομένως, αν είστε λάτρεις της φύσης ή αν θέλετε να ξεφύγετε από τα συνηθισμένα, η Χώρα Σφακίων είναι ένα από τα ήσυχα θέρετρα που μπορείτε να μείνετε για να κάνετε τις διακοπές σας στα Σφακιά της Κρήτης.

Αντιθέτως, αν αναζητάτε στις διακοπές σας κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα και διασκέδαση, αυτό είναι το λάθος μέρος. Ψάξτε να μείνετε σε κάποιο άλλο από τα θέρετρα των Χανίων. Εντάξετε όμως στο πρόγραμμα των ημερήσιων εξορμήσεών σας και την περιοχή των Σφακίων. Θα δείτε τοπία μαγευτικά.

Τι θα βρείτε στην Χώρα Σφακίων

Το μικρό χωριό παλαιότερα ζούσε μόνο με την κτηνοτροφία και την αλιεία, ενώ στα χρόνια μας έχει προστεθεί και ο τουρισμός.

Εκτός από τα μονώροφα ή διώροφα σπίτια του χωριού, υπάρχουν μικρά ξενοδοχεία - (οικογενειακές επιχειρήσεις) και ενοικιαζόμενα δωμάτια, χτισμένα αμφιθεατρικά πάνω από το παλιό λιμανάκι.

Αρκετές ταβέρνες, καφέ και άλλα καταστήματα που βρίσκονται κυρίως γύρω από το παλιό λιμάνι, εξυπηρετούν τις ανάγκες των μόνιμων κατοίκων και όσων επιλέγουν να κάνουν εδώ τις καλοκαιρινές τους διακοπές. 

Η Χώρα Σφακίων δεν είναι μέρος που προσελκύει τον μαζικό τουρισμό, όπως συμβαίνει στην βόρεια ακτή του νομού Χανίων. Ο αριθμός των επισκεπτών που αναζητά την επαφή με την φύση καθ' όλη την διάρκεια των διακοπών τους είναι σαφώς μικρότερος, και οι περισσότεροι που θέλουν να αντικρίσουν το μεγαλείο της φύσης,  αφιερώνουν μια από τις μέρες των διακοπών τους επιλέγοντας να διασχίσουν το φαράγγι της Σαμαριάς.

Αν βρεθείτε εδώ κατά την περίοδο λειτουργίας του φαραγγιού, ίσως τύχει να δείτε πολύ κόσμο να αποβιβάζεται από το πλοίο. Χιλιάδες επισκέπτες απ' όλη την Κρήτη, που διασχίζουν το φαράγγι της Σαμαριάς, καταλήγουν στο παρακείμενο παραθαλάσσιο χωριό της Αγίας Ρουμέλης, απ' όπου επιβιβάζονται στα πλοία της ΑΝΕΝΔΥΚ και στη συνέχεια αποβιβάζονται στην Χώρα Σφακίων για να πάρουν τον δρόμο της επιστροφής για τις βόρειες περιοχές του νομού Χανίων.


Διακοπές στα Σφακιά

Αν μείνετε στην Χώρα Σφακίων, οι επιλογές που έχετε κατά την διάρκεια των διακοπών σας, είναι...

  • Να χαλαρώσετε στην παραλία του χωριού ή σε κάποια άλλη παραλία πλησίον. 
  • Να γνωρίστε το φυσικό μεγαλείο αυτής της περιοχής της Κρήτης μέσα από πεζοπορία στα μονοπάτια της. 
  • Να περιηγηθείτε σε όλες τις περιοχές των Σφακίων, οδικώς ή δια θαλάσσης. 
  • Να συνδυάσετε όλα τα παραπάνω.

Κοντινές Παραλίες


Κύρια παραλία μέσα στην Χώρα Σφακίων θεωρείτε η παραλία Βρύση, ενώ λίγο πιο έξω από το χωριό, στα δυτικά, βρίσκεται η παραλία του Ίλιγγα.

Στα ανατολικά βρίσκεται η παραλία Φυλακή και πλησίον αυτής υπάρχουν μια σειρά απ μικρά κολπάκια. Έχετε υπ' όψιν σας ότι στην παραλία Φυλακή και γύρω από αυτή συχνάζουν γυμνιστές διότι όλες αυτές οι παραλίες βρίσκονται ακριβώς κάτω από το επίσημο θέρετρο των γυμνιστών, το ξενοδοχείο Βριτόμαρτις.

Ακόμη πιο ανατολικά, βρίσκεται η παραλία του Φραγκοκάστελο που σίγουρα θα επισκεφθείτε για να δείτε και το βενετσιάνικο φρούριο που βρίσκεται στην παραλία.

Σε όλες αυτές τις παραλίες έχετε την δυνατότητα να πάτε οδικώς. Μην παραλείψετε όμως να επισκεφθείτε δύο ακόμη παραλίες στις οποίες όμως δεν πάει δρόμος.

Στην παραλία Γλυκά Νερά που βρίσκεται δυτικότερα από την Χώρα Σφακίων, και στην παραλία Μάρμαρα που βρίσκεται δυτικότερα από το Λουτρό, μπορείτε να πάτε με ένα ταξί θαλάσσης ή εναλλακτικά, για τους πιο δραστήριους, σε αυτές τις παραλίες θα πάτε περπατώντας το μονοπάτι Ε4.

Πεζοπορία στα Σφακιά

Η πεζοπορία είναι η κυριότερη δραστηριότητα που μπορείτε να κάνετε στα Σφακιά και θα σας επιτρέψει να δείτε από κοντά το φυσικό κάλος αυτής της περιοχής του νομού Χανίων της Κρήτης.

Μονοπάτια για πεζοπορία υπάρχουν πολλά. Ορεινά και απόκρυμνα, μέσα σε φαράγγια ή παραθαλάσσια. Θα βρεθείτε σε σημεία με μαγευτική θέα. Τοπία που αντικρίζοντάς τα, πραγματικά θα σας κόψουν την ανάσα. Επίσης, κατά την πεζοπορία σας θα περάσετε απο παραλίες στις οποίες δεν πάει δρόμος. Συνδυάστε την πεζοπορία σας με μπάνιο στα πεντακάθαρα νερά του Λιβυκού πελάγους.

Ενδεικτικά...

Αυτή την διαδρομή μπορείτε να την σπάσετε στα δύο, καθώς επίσης να την περπατήσετε με την αντίθετη φορά. Για παράδειγμα, μπορείτε να πάτε με το φέρρυ στο Λουτρό και να περπατήσετε προς την Χώρα Σφακίων.


Περιηγήσεις ξεκινώντας απο την Χώρα Σφακίων

Περιηγηθείτε στην περιοχή των Σφακίων και γνωρίστε τις ομορφιές του τόπου.

Στα βορειοδυτικά της Χώρας Σφακίων...

  • Ανεβείτε οδικώς στην Ανώπολη, στους πρόποδες των Λευκών Ορέων, από τον δρόμο με τις συνεχόμενες στροφές των 180 μοιρών και την καταπληκτική θέα. 

Στα ανατολικά της Χώρας Σφακίων...

  • Επισκεφτείτε το Φραγκοκάστελο.
    Το ενετικό φρούριο που σώζεται σε πολύ καλή κατάσταση μέχρι σήμερα, 15 χιλιόμετρα ανατολικά από την Χώρα Σφακίων. 

Μπείτε στο πλοίο της γραμμής και επισκεφθείτε στα δυτικά,...

  • Το Λουτρό και την Αγία Ρουμέλη
  • Από την Αγία Ρουμέλη, περπατήστε στο φαράγγι της Σαμαριάς εισερχόμενοι απο την νότια είσοδο του Εθνικού Δρυμού, μέχρι όποιο σημείο επιθυμείτε ή μέχρι τις περίφημες πόρτες, την γνωστή ως "Τεμπέλικη διαδρομή".

Τέλος, φεύγοντας από την Χώρα Σφακίων, μην χάσετε την ευκαιρία να επισκεφθείτε και τις δύο παραθαλάσσιες περιοχές της νότιας ακτής που βρίσκονται πέρα από τα Σφακιά της Κρήτης.

Δείτε τα δρομολόγια των πλοίων της ΑΝΕΝΔΥΚ και σχεδιάστε το πρόγραμμα των διακοπών σας και των περιηγήσεων σας στη νότια ακτή της δυτικής Κρήτης.

Ξενοδοχεία, Δωμάτια, Στούντιο, Διαμερίσματα, Βίλες

Συγκρίνετε τιμές καταλυμάτων από διαφορετικές ιστοσελίδες σε μία αναζήτηση.

Δείτε το Hotelscombined.com σε νέο παράθυρο.

Δείτε το Hotelscombined.com σε νέο παράθυρο.
› Χώρα Σφακίων