Εικονική Περιήγηση στο
Φαράγγι της Σαμαριάς


Είσοδος στο Φαράγγι της Σαμαριάς

Η είσοδος στο φαράγγι της Σαμαριάς γίνεται από το νότιο μέρος του οροπεδίου του Ομαλού, στην τοποθεσία Ξυλόσκαλο, στα 1250 μέτρα ύψος.

Η πέτρινη πινακίδα που βρίσκεται εκεί θα σας προσανατολίσει.

Δείχνει σε ποια διεύθυνση βρίσκονται τα Χανιά, ο εγκαταλελειμμένος πλέον οικισμός της Σαμαριάς, η Αγία Ρουμέλη στην νότια ακτή της Κρήτης, η κορυφή Γκίγκιλος και η κορυφή Λινοσέλι.

Φθάνοντας στην περιοχή, το πρώτο που θα αντικρίσετε είναι η γκρίζα κορυφή του Γκίγκιλος στα 2.080 μέτρα ύψος πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, και δεξιότερα η κορυφή Λινοσέλι με την ομώνυμη πηγή.

Όταν πλησιάσετε στο ξύλινο στηθαίο και κοιτάξετε προς τα αριστερά σας (ανατολικά), φαίνονται οι κορυφές του κυρίου όγκου των Λευκών Ορέων με υψηλότερη από αυτές τις Πάχνες στα 2.453 μέτρα ύψος, ενώ κάτω και αριστερά σας απλώνεται το χάος του φαραγγιού, που όμως δεν είναι ορατό από το σημείο που βρίσκεστε.

Θα πρέπει να ανεβείτε πάνω στο εστιατόριο για να θαυμάσετε την εκπληκτική θέα στο φαράγγι της Σαμαριάς.


Να μια καλύτερη άποψη του φαραγγιού της Σαμαριάς.


Δασικό φυλάκιο Ξυλοσκάλου

Στην είσοδο του Εθνικού Πάρκου Σαμαριάς βρίσκεται το δασικό φυλάκιο Ξυλοσκάλου. Εδώ υπάρχει και το κέντρο πληροφόρησης Λευκών Ορέων. Ένα είδος μικρού μουσείου που αφορά τα Λευκά όρη και το φαράγγι της Σαμαριάς. Επίσης, από εδώ θα πάρετε το εισιτήριο σας. Κοστίζει 5 Ευρώ. Μην το πετάξετε, θα σας χρειαστεί!

Ξεκινήστε να κατηφορίζετε το μονοπάτι... Συνεχίστε στο Ξυλόσκαλο!

Ξυλόσκαλο

Απο την είσοδο του φαραγγιού της Σαμαριάς, για να φτάσετε στην κοίτη του χειμάρρου, θα πρέπει να κατεβείτε την πλαγιά του Ξυλοσκάλου.

Είναι τα πρώτα   3   χιλιόμετρα από τα 16 χιλιόμετρα του συνολικού μήκους πεζοπορίας, μέχρι την Αγία Ρουμέλη.

Το μονοπάτι ξεκινάει θεαματικά με εντυπωσιακή, έντονη και απότομη κάθοδο με συνεχόμενες στροφές, πάνω σε πέτρινα σκαλιά και ξύλινο προστατευτικό κάγκελο.


Αναλογιστείτε την δυσκολία που αντιμετώπιζαν οι κάτοικοι του χωριού Σαμαριά, πριν αυτό εγκαταλειφθεί, για να ανεβούν στο οροπέδιο του Ομαλού. Το σημείο αυτό του μονοπατιού ήταν ιδιαίτερα κουραστικό και γι'αυτό οι Σαμαριανοί είχαν δημιουργήσει πατήματα από ξύλο και από τότε το σημείο προσδιορίζεται μέχρι σήμερα με την ονομασία Ξυλόσκαλο. 

Σε όλη την διαδρομή μέσα στο φαράγγι της Σαμαριάς απαιτείται να δείξετε την ανάλογη προσοχή. Όμως σ'αυτό το σημείο δείξτε λίγη περισσότερη. Κατεβείτε με αργό ρυθμό και προσέξετε να μην γλυστρήσετε! Σκεφτείτε ότι χιλιάδες πόδια επισκεπτών λειαίνουν αυτές τις πέτρες κάθε χρόνο.

Καλό θα ήταν να σταματάτε ή να κρατιέστε από το προστατευτικό στηθαίο, όταν θέλετε να θαυμάσετε το τοπίο.

Το μονοπάτι που έχει σκαφτεί στην πλαγιά συνεχίζει προς τα ανατολικά, μέσα από δάσος με πεύκα και κυπαρίσσια, μέχρι περίπου την συμπλήρωση του 1ου χιλιομέτρου.

Σε μερικά σημεία έχουν ληφθεί ιδιαίτερα μέτρα προστασίας. Σκέπαστρα με συρμάτινο πλέγμα έχουν στηθεί για την προστασία του μονοπατιού από κατολισθήσεις. H Βεράντα

Μετά απο περίπου 600 μέτρα απο την είσοδο του φαραγγιού της Σαμαριάς, συναντάτε την διακλάδωση για την βεράντα, όπως ίσως ακούσετε να την αποκαλούν.

Η Βεράντα είναι ιδανικό μέρος για φωτογραφίες! Απο εδώ φαίνεται κοντινότερα ένα μέρος του φαραγγιού, όσο αυτό εκτείνεται προς τα ανατολικά.

Συνεχίστε την κατάβαση. Επόμενος σταθμός... Νερούτσικο! 


Πηγή Νερούτσικο

Μετά από περίπου 1700 μέτρα πεζοπορίας στο φαράγγι της Σαμαριάς, σε 40 περίπου λεπτά της ώρας θα συναντήσετε την πρώτη πηγή στα 950 μέτρα ύψος. Το όνομα αυτής... Νερούτσικο!

Είναι ευκαιρία να δροσιστείτε και να γεμίσετε τα μπουκάλια σας με δροσερό νερό. Στο σημείο υπάρχουν παγκάκια, για να ξαποστάσσετε λιγάκι, και WC.

Αν πετύχετε αρκετό κόσμο στην πηγή και δεν θέλετε να περιμένετε στην ουρά, η επόμενη πηγή απέχει 20 με 30 λεπτά περπάτημα, περίπου 1200 μέτρα απόσταση.


Ρίζα Συκιάς

Από την είσοδο του φαραγγιού της Σαμαριάς, και αφού διανύσετε σχεδόν 3 χιλιόμετρα για να κατεβείτε την πλαγιά του Ξυλοσκάλου, θα φθάσετε στον χώρο ανάπαυσης Ρίζα Συκιάς, στα 800 μέτρα ύψος.

Εδώ υπάρχει η δεύτερη πετρόχτιστη βρύση, παγκάκια και WC. Δροσιστείτε και συνεχίστε.

Από εδώ και μέχρι να φτάσετε στο εγκαταλελειμμένο χωριό της Σαμαριάς, θα περπατάτε δίπλα στην όχθη του χειμάρρου, πότε από τη μια και πότε από την άλλη πλευρά.


Άγιος Νικόλαος

Μετά από περίπου 4 χιλιόμετρα πεζοπορίας μέσα στον Εθνικό Δρυμό Σαμαριάς θα φθάσετε στον χώρο ανάπαυσης του Αγίου Νικολάου, στα 700 μέτρα ύψος.

Εδώ ίσως αποφασίσετε να κάνετε την πρώτη μεγάλη στάση για ξεκούραση. Θα βρείτε πηγή με τρεχούμενο νερό, ξύλινα παγκάκια με τραπέζια, WC, και το φυλάκιο της δασικής υπηρεσίας.

Η περιοχή πήρε το όνομα από το πετρόχτιστο ξωκκλήσι του Αγίου Νικολάου που βρίσκεται στο πλάι του μονοπατιού.

Λέγεται ότι έχει χτιστεί πάνω στα ερείπια αρχαίου υπαίθριου ιερού (πιθανώς του Απόλλωνα).

Στο σημείο θα παρατηρήσετε πανύψηλα αιωνόβια κυπαρίσσια με περιφέρεια που φτάνει μέχρι και τα 6,5 μέτρα.

Χρησιμοποιούνταν ως υλικό ναυπηγικής ξυλείας, από την Μινωική ακόμα εποχή και σύμφωνα με μαρτυρίες, κατά την αρχαιότητα, γινόταν από εδώ εξαγωγές κυπαρισσιών στην Αίγυπτο.

Από αυτά επίσης κατασκευάζονταν κυπαρισσένιοι κίονες που χρησιμοποιήθηκαν στα μινωικά ανάκτορα της Κνωσού, της Φαιστού, αλλά και στα ανάκτορα της Τύρινθας και των Μυκηνών.


Mετά τον Άγιο Nικόλαο, θα συναντήσετε άλλες δύο πηγές, το Βρυσί, 900 περίπου μέτρα από τον Άγιο Νικόλαο, και το Πρινάρι με την συμπλήρωση του 6ου χιλιομέτρου.


Οικισμός Σαμαριά

Μετά από πεζοπορία 7 χιλιομέτρων μέσα στο φαράγγι της Σαμαριάς, θα φτάσετε στον οικισμό της Άνω Σαμαριάς.

Μέχρι εδώ θα έχετε καλύψει σχεδόν την μισή διαδρομή και είναι ευκαιρία να κάνετε εδώ την δεύτερη μεγάλη στάση.

Υπάρχει πηγή με κρύο νερό, παγκάκια στην σκιά και WC. 

Εδώ βρίσκεται το δασοφυλάκειο Σαμαριάς και σταθμός πρώτων βοηθειών.

Στη Σαμαριά θα δείτε αρκετούς κρητικούς αίγαγρους. Ίσως να σας δοθεί η ευκαιρία ακόμη και να τους ταίσετε. 

Η Σαμαριά έπαψε να κατοικείται όταν το 1962 το φαράγγι της Σαμαριάς ανακηρύχθηκε Εθνικός Δρυμός.

Σήμερα, κάποια από τα σπίτια του εγκαταλελειμμένου πλέον οικισμού έχουν ανακαινιστεί και φιλοξενούν τους φύλακες του εθνικού δρυμού, κατά την περίοδο λειτουργίας του φαραγγιού.


Συνέχιση πεζοπορίας στο φαράγγι της Σαμαριάς

Όταν έρθει η ώρα να συνεχίσετε την πεζοπορία σας, ξαναπεράστε την γέφυρα για να βγείτε και πάλι στην δυτική πλευρά της κοίτης και συνεχίστε πλέον με νότια πορεία.

Λίγο πιο κάτω από την Άνω Σαμαριά, η ξύλινη πινακίδα σας δείχνει το μονοπάτι που οδηγεί στο εκκλησάκι της Οσίας Μαρίας που από την παραφθορά του ονόματός της πήρε ονομασία όλη η περιοχή της Σαμαριάς (Οσία Μαρία - Σία Μαρία - Σαμαριά).

...Και ακόμη πιο πέρα, θα δείτε και τον εγκαταλελειμμένο οικισμό της Κάτω Σαμαριάς, στην απέναντι μεριά της κοίτης.


Από εδώ και έπειτα το φαράγγι αρχίζει να στενεύει. Τα κάθετα τοιχώματα ολοένα και συγκλίνουν.

Θα συναντήσετε διαδοχικά ακόμη δύο πηγές.

  • "Την Πέρδικα" λίγο πριν συμπληρώσετε το 8ο χιλιόμετρο, και...
  • Tον χώρο ανάπαυσης "Αφέντης Χριστός" με παγκάκια, τραπέζια και WC, στο 11ο χιλιόμετρο.


"Πόρτες"

Μετά από πεζοπορία 11,5 περίπου χιλιομέτρων, θα φτάσετε στις περίφημες "Πόρτες", τα στενότερα σημεία στο φαράγγι της Σαμαριάς.

Στην πιo στενή "Πόρτα" τα κάθετα τοιχώματα του φαραγγιού απέχουν μεταξύ τους 3,5 μέτρα απόσταση. Αναμφισβήτητα ένα από τα ομορφότερα σημεία στο φαράγγι, λόγω του πολύ στενού περάσματος και λόγω του ποταμού που διέρχεται από αυτό.

Μετά τις Πόρτες, το φαράγγι αρχίζει να πλαταίνει σταδιακά και να διαφαίνεται στο βάθος ο ορίζοντας.


Έξοδος απο το Φαράγγι της Σαμαριάς

Σε 1,5 περίπου χιλιόμετρο από τις "Πόρτες" και έχοντας διανύσει 13 περίπου χιλιόμετρα μέσα στο φαράγγι της Σαμαριάς, θα φτάσετε στην έξοδο του Εθνικού Δρυμού που βρίσκεται στον εγκαταλελειμμένο οικισμό της παλαιάς Αγίας Ρούμελης. Από εκεί απομένουν άλλα 3 περίπου χιλιόμετρα μέχρι την κατάληξή σας στο παραθαλάσσιο χωριό της Αγίας Ρουμέλης.

Εδώ βρίσκεται το δασικό φυλάκιο Αγίας Ρούμελης και γίνεται και πάλι έλεγχος των εισιτηρίων για να γνωρίζουν οι φύλακες του φαραγγιού ότι δεν έμεινε κάποιος μέσα στο φαράγγι. (Απαγορεύεται η διανυκτέρευση στο φαράγγι).


Αγία Ρουμέλη

Η κατάληξη 16 χιλιομέτρων πεζοπορίας στο φαράγγι Σαμαριάς γίνεται στο παραθαλάσσιο χωριό της Αγίας Ρούμελης.

Μια παραλία με μαύρο βότσαλο και πεντακάθαρη θάλασσα σας περιμένει εδώ για να σας ανακουφίσει από την πολύωρη πεζοπορία. 

Θα βρείτε ό,τι χρειάζεστε από δροσιστικά και φαγητό.


...Μέχρι την ώρα που θα πάρετε το καραβάκι της επιστροφής για τον προορισμό σας, για το Λουτρό και την Χώρα Σφακίων στα ανατολικά, ή για την Σούγια και την Παλαιόχωρα, στα δυτικά της Αγίας Ρουμέλης. Περισσότερα για το παραθαλάσσιο χωριό της Αγίας Ρουμέλης.› Εικονική Περιήγηση στο Φαράγγι Σαμαριάς