Φαράγγι Σαμαριάς

Το φαράγγι Σαμαριάς είναι ένα από τα μεγαλύτερα φαράγγια της Ευρώπης και ένας από τους δημοφιλέστερους προορισμούς στην Κρήτη.

Κάθε χρόνο, περίπου 250.000 με 300.000 επισκέπτες το διασχίζουν κατά την περίοδο λειτουργίας του, από τις αρχές Μαΐου ως τις 15 Οκτωβρίου.

Η πεζοπορία 16 χιλιομέτρων στο φαράγγι της Σαμαριάς ξεκινάει από την τοποθεσία Ξυλόσκαλο στο οροπέδιο του Ομαλού, που απέχει 40 χιλιόμετρα από την πόλη των Χανίων, και τελειώνει μετά από 6 με 8 ώρες πεζοπορίας, στην νότια ακτή της Κρήτης, στο Λιβυκό πέλαγος.

Το μονοπάτι κατεβαίνει δίπλα από γκρεμούς και μέσα από πυκνά δάση με σπάνια χλωρίδα και πανίδα. Περνά από εγκαταλελειμμένους οικισμούς με ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων.

Διασταυρώνει αρκετές φορές τον ποταμό του φαραγγιού, κινείται παράλληλα ή ταυτίζεται με αυτόν, και αφού διέρχεται ανάμεσα από στενά και κάθετα τοιχώματα, καταλήγει στο παραθαλάσσιο χωριό της Αγίας Ρούμελης.

Ένα από τα επιβλητικότερα και πιο φωτογραφημένα σημεία του φαραγγιού είναι οι "Πόρτες", το στενότερο σημείο στο φαράγγι με ελάχιστο πλάτος 3,5 μέτρα, μήκος 12 μέτρα και κάθετα τοιχώματα με ύψος 100 περίπου μέτρα, ενώ σε πολλά άλλα σημεία, τα τοιχώματα του φαραγγιού φτάνουν τα 600 μέτρα ύψος.

"Ένας είναι ο Φάραγγας!" ...λένε οι Σφακιανοί. "Όλα τα υπόλοιπα είναι φαράγγια."

Δείτε τις πιο αντιπροσωπευτικές φωτογραφίες από το φαράγγι της Σαμαριάς.


Περιήγηση στο Φαράγγι της Σαμαριάς

Περιηγηθείτε εικονικά στο φαράγγι της Σαμαριάς.

  • Δείτε πως το μονοπάτι κατεβαίνει από το οροπέδιο του Ομαλού, στο βάθος του φαραγγιού. 
  • Δείτε σε ποια σημεία της διαδρομής θα βρείτε οργανωμένους χώρους ανάπαυσης με νερό και WC. 
  • Δείτε περισσότερες φωτογραφίες από διάφορα σημεία μέσα στο φαράγγι της Σαμαριάς.


Πεζοπορία στο Φαράγγι Σαμαριάς
"Σε γρήγορη κίνηση"

Θέλετε να γνωρίζετε ποια είναι η κατάσταση του μονοπατιού; Τι παπούτσια να φορέσετε κλπ;

...Δείτε τα παρακάτω βίντεο και θα έχετε μια καλή γεύση για το πως είναι να περπατάτε μέσα στο φαράγγι Σαμαριάς.

Ήδη γνωρίζετε ότι δεν χρειάζεται να κουβαλάτε νερό. Οι πηγές βρίσκονται στα κατάλληλα σημεία, κατά μήκος της διαδρομής. Ένα άδειο μπουκάλι για να γεμίζετε στις πηγές είναι αρκετό.


› Φαράγγι Σαμαριάς