Φραγκοκάστελο Χανίων

Το Φραγκοκάστελο βρίσκεται στην νότια ακτή του νομού Χανίων, σχεδόν στα σύνορα με τον νομό Ρεθύμνου, στα Σφακιά της Κρήτης, 75 χιλιόμετρα από τα Χανιά και 15 χιλιόμετρα από την Χώρα Σφακίων.

Περιηγηθείτε μέσα και γύρω από το βενετσιάνικο φρούριο όπου διαδραματίστηκαν γεγονότα της ιστορίας, τόσο κατά την περίοδο της βενετοκρατίας, όσο κατά την περίοδο της κατάκτησης της Κρήτης από τους Οθωμανούς.

Στη συνέχεια απολαύστε την παραλία του Φραγκοκάστελου, ακριβώς μπροστά από το φρούριο, ή την αμέσως επόμενη στα ανατολικά, την παραλία Ορθή Άμμο."Το φρούριο των Φράγκων"

Έξω από τα τείχη του φρουρίου θα δείτε ένα μνημείο που βρίσκεται εκεί για να θυμίζει τους αγώνες που δόθηκαν για την ελευθερία της Κρήτης.


Η αριστερότερη από τις δύο επιγραφές, δεξιά από τις δύο προτομές, αναφέρεται στην περίοδο της βενετοκρατίας στην Κρήτη και τιμά τους έξι αδελφούς Πατσούς που πρωτοστάτησαν στην λευτεριά της Κρήτης.

Την περίοδο της βενετοκρατίας, οι Βενετοί είχαν την ανάγκη ενός φρουρίου που θα προστάτευε την περιοχή από τους εξεγέρσεις του ντόπιου πληθυσμού αλλά και από τις επιδρομές των πειρατών.

Οι Βενετοί επέλεξαν την συγκεκριμένη τοποθεσία για να χτίσουν το φρούριο διότι πλησίον υπήρχαν τα ερείπια μεγάλης παλαιοχριστιανικής βασιλική εκκλησίας, τα οποία και χρησιμοποίησαν ως οικοδομικό υλικό. (Επάνω στα ερείπια της βασιλικής είναι χτισμένο το εκκλησάκι του Αγίου Νικήτα.)

Οι ντόπιοι που δεν ήθελαν να δημιουργηθεί το φρούριο αναφέρονταν σ' αυτό ως "Το φρούριο των Φράγκων" (δηλαδή των καθολικών) και με πρωτεργάτες του έξι αδελφούς Πατσούς, γκρέμιζαν το βράδυ ό,τι έχτιζαν οι Βενετσιάνοι την ημέρα.

Τελικά το Φραγκοκάστελο ολοκληρώθηκε το 1374, ενώ τα έξι αδέλφια έπεσαν στα χέρια των Βενετών και απαγχονίστηκαν από τους τέσσερις πύργους του φρουρίου και από την κεντρική πύλη.

Μάθετε περισσότερα για το φρούριο. Δείτε φωτογραφίες και βίντεο.


Η Μάχη του Φραγκοκάστελου


Οι προτομές του στρατηγού Χατζημιχάλη Νταλιάνη που καταγόταν από την περιοχή της Ηπείρου στην βόρειο Ελλάδα, και του Σφακιανού Στρατή Δεληγιαννάκη, στο μνημείο έξω από τα τείχη του φρουρίου, θυμίζουν την άνιση και αιματηρή μάχη του Φραγκοκάστελου στις 18-24 Μαϊου του 1828, μεταξύ των Ελλήνων που αγωνίζονταν για την απελευθέρωση έναντι στους Τούρκους κατακτητές του νησιού.

Οι Σφακιανοί επέμεναν στον Νταλιάνη που ήρθε στην Κρήτη για να βοηθήσει στον αγώνα για την απελευθέρωση του νησιού, να δώσει την μάχη στα βουνά και στα φαράγγια όπου θα μπορούσαν και οι ίδιοι να βοηθήσουν γιατί δεν ήταν μαθημένοι να πολεμούν στην πεδιάδα.

Ο Χατζημιχάλης που ήθελε να χρησιμοποιήσει το ιππικό του, επέμεινε και τελικά έδωσε την ηρωική μάχη στην πεδιάδα με περίπου 700 άντρες απέναντι στους πολυάριθμους 8000 Τούρκους.

The plain of Frangokastello, Crete

Ο Νταλιάνης έπεσε μαχόμενος και μαζί του σχεδόν οι μισοί συμπολεμιστές του. Τότε ανέλαβε την άμυνα του φρουρίου ο άριστος σκοπευτής Στρατής Δεληγιαννάκης από το Ασφένδου Σφακίων, που στάθηκε στο πλευρό του Νταλιάνη. Οι Τούρκοι βλέποντας τις απώλειες τους συνθηκολόγησαν να σταματήσουν την μάχη και να αφήσουν τους πολιορκημένους να φύγουν από το φρούριο.

"Δροσουλίτες" -
Τα φαντάσματα στο Φραγκοκάστελο

Ένας από τους θρύλους που συνδέεται με την μάχη μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων, είναι αυτή των Δροσουλιτών.

Λέγεται ότι κατά τα μέσα με τέλη Μαίου, την περίοδο δηλαδή που διεξήχθη η μάχη μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων, εμφανίζονται οι Δροσουλίτες. Μια πομπή από φαντάσματα των Ελλήνων στρατιωτών, άλλοι πεζοί και άλλοι έφιπποι - αρματωμένοι όπως τότε, που διέρχονται από το διπλανό μοναστήρι του Αγίου Χαράλαμπου με κατεύθυνση προς το φρούριο και χάνονται μέσα στην θάλασσα.

Όπως λέει ο θρύλος, πρόκειται για τις ψυχές των στρατιωτών του Χατζημιχάλη Νταλιάνη που ποτέ δεν ενταφιάσθησαν.

Οι ντόπιοι τους ονομάζουν Δροσουλίτες γιατί εμφανίζονται την ώρα της πρωινής δροσιάς, λίγο πριν ξημερώσει.


Ξενοδοχεία, Δωμάτια, Στούντιο, Διαμερίσματα, Βίλες

Συγκρίνετε τιμές καταλυμάτων από διαφορετικές ιστοσελίδες σε μία αναζήτηση.

Δείτε το Hotelscombined.com σε νέο παράθυρο.

Δείτε το Hotelscombined.com σε νέο παράθυρο.
› Φραγκοκάστελο