Καλύβες Χανίων

Το χωριό Καλύβες είναι ένα από τα τρία παραθαλάσσια θέρετρα της περιοχής του Αποκόρωνα, μόλις 18 χιλιόμετρα ανατολικά από τα Χανιά της Κρήτης.
(Τα άλλα δύο είναι η Αλμυρίδα και η Γεωργιούπολη).

Το χωριό είναι ένα από τα ήσυχα μέρη του νομού Χανίων. Ίσως το βρείτε ιδανικό μέρος για τις καλοκαιρινές σας διακοπές, ιδιαίτερα αν έρχεστε στην Κρήτη οικογενειακώς.

Περάστε ξέγνοιαστες διακοπές στην παραλία των Καλυβών, όπου το πιθανότερο είναι ότι θα αφιερώσετε και τις περισσότερες ώρες της ημέρας, ενώ στο χωριό θα βρείτε τα πάντα όσον αφορά την διαμονή σας, ακόμη και αν σκοπεύετε να μαγειρεύετε στο σπίτι, αφού εκτός από θέρετρο, είναι και πραγματικό χωριό με μόνιμους κατοίκους όλο το χρόνο.


Η Παραλία στις Καλύβες

Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, η καρδιά των Καλυβών χτυπά στην παραλία που ξεκινά ένα οικοδομικό τετράγωνο κάτω από την πλατεία του χωριού, διακόπτεται από τις εκβολές του μικρού ποταμού Ξυδά, μπροστά από το ξενοδοχείο Kalyves Beach και έπειτα εκτείνεται ανατολικά μέχρι το λιμάνι.

Η παραλία είναι οργανωμένη με ξαπλώστρες και ομπρέλες που ανήκουν σε κάποια από τις καφετέριες ή τις ταβέρνες της παραλιακής οδού.

 

...Και αν αναζητάτε φυσική σκιά, θα την βρείτε κάτω από τα αλμυρίκια της παραλίας, κατά τις απογευματινές ώρες.

Στις Καλύβες η θάλασσα είναι ρηχή και ιδανική για όλους, με εξαίρεση φυσικά τις μέρες που θα έχει κύμα. Αν δεν σας αρέσει να παίζετε με τα κύματα, το πιό απάνεμο σημείο θα το βρείτε στο ανατολικότερο μέρος, δίπλα στο λιμανάκι.

Τέλος, στην παραλία μια σειρά από ταβέρνες και καφέ μπροστά στο κύμα είναι εκεί για να εξυπηρετήσουν τις ορέξεις σας ή να σβήσουν την δίψα σας. Καθίστε για φαγητό αμέσως μετά την θάλασσα, ή το βραδάκι μετά την απογευματινή σας βόλτα στο χωριό.

Μια βόλτα στις Καλύβες

Μια βόλτα με τα πόδια είναι ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίσετε το χωριό των Καλυβών.

  • Στην πλατεία του χωριού   1    βρίσκεται η μεγαλόπρεπη εκκλησία της Αγίας Παρασκευής και απέναντι από αυτή θα δείτε ένα θολωτό πέτρινο κτίσμα με τις διακοσμητικές πλέον μυλόπετρες απ' έξω που ίσως κεντρίσει το ενδιαφέρον σας. Πρόκειται για νερόμυλο που χρονολογείται στα τέλη της περιόδου της Βενετοκρατίας στην Κρήτη (16ος-17ος αιώνας).

Το χωριό αποτελείται από δύο οικισμούς. Τον παλιό μεσαιωνικό οικισμό που βρίσκεται δυτικά από την πλατεία, και τον νέο οικισμό που αναπτύχθηκε προς τα ανατολικά και πάνω στους γύρω λόφους με σύγχρονες κατοικίες, πολλές από τις οποίες προσφέρονται για ενοικίαση.

  • Περιηγηθείτε στα στενά σοκάκια του παλιού μεσαιωνικού οικισμού των Καλυβών   2  . Θα παρατηρήσετε ότι τα σπίτια είναι χτισμένα το ένα πολύ κοντά δίπλα στο άλλο σε ορθογώνια μορφή, παράλληλα με την ακτή, αφού οι τότε συνθήκες δεν επέτρεπαν την επέκταση του χωριού επάνω στους λόφους. 
  • Συνεχίστε ανατολικότερα από την πλατεία, στον κύριο δρόμο του χωριού, και πάνω από το γεφυράκι   3  , θα δείτε τον ποταμό Ξυδά να περνά δίπλα ακριβώς στους τοίχους του ξενοδοχείου Kalyves Beach δημιουργώντας ένα πολύ ιδιαίτερο τοπίο ακόμη και το βράδυ. Οι δεμένες ξύλινες βαρκούλες που έχουν προστεθεί στο σημείο θυμίζουν κάτι από τα κανάλια της Βενετίας. Σταθείτε πάνω στην γέφυρα και βγάλτε μερικές φωτογραφίες.
  • Ανεβείτε στον λόφο πάνω από το λιμάνι   4  , όπου βρίσκονται τα ερείπια του φρουρίου Castel Apicorno που χτίστηκε και αυτό από τους Βενετούς, κατά το δεύτερο μισό του 13ου αιώνα, για τον έλεγχο και προστασία του κόλπου της Σούδας, στα πλαίσια ενός ευρύτερου σχεδιασμού για την προστασία της Κρήτης απέναντι στην διαφαινόμενη απειλή των Τούρκων. 

Μην βιαστείτε να φύγετε δίχως να θαυμάσετε την υπέροχη πανοραμική θέα όλης της περιοχής, είτε προς την μεριά των Καλυβών, είτε προς την ανατολική μεριά όπου βρίσκεται η παραλία Κερά.

Πως θα περάσετε τις διακοπές σας στις Καλύβες

Κατά την περίοδο των διακοπών σας στις Καλύβες, έχετε την επιλογή να μείνετε στο χωριό και να τεμπελιάσετε ατελείωτες ώρες στην υπέροχη παραλία.

Αν επιθυμείτε περισσότερες επιλογές, περιηγηθείτε στην ευρύτερη περιοχή του Αποκόρωνα ή στην ευρύτερη περιοχή του νομού Χανίων.

Αν και όποτε θελήσετε να βρεθείτε σε μέρος με περισσότερη κίνηση την ημέρα ή το βράδυ, θα είστε στην πόλη των Χανίων περίπου σε 20 λεπτά.


Ξενοδοχεία, Δωμάτια, Στούντιο, Διαμερίσματα, Βίλες

Συγκρίνετε τιμές καταλυμάτων από διαφορετικές ιστοσελίδες σε μία αναζήτηση.

Δείτε το Hotelscombined.com σε νέο παράθυρο.

Δείτε το Hotelscombined.com σε νέο παράθυρο.
› Καλύβες