Κουμ Καπί, Χανιά

Το Κουμ Καπί είναι η παραθαλάσσια συνοικία που βρίσκεται αμέσως έξω από τα ανατολικά τείχη της παλιάς πόλης των Χανίων.

Ο παραθαλάσσιος δρόμος της Ακτής Μιαούλη στο Κουμ Καπί είναι γεμάτος με νεανικά και όχι μόνο, στέκια.

Τα καφέ, οι ταβέρνες δίπλα στην θάλασσα και τα μπαρ, όλα το ένα δίπλα στο άλλο και με θέα στο απέραντο γαλάζιο του κρητικού πελάγους, αποτελούν μια εναλλακτική πρόταση για καφέ, φαγητό και ποτό, αμέσως έξω από τα τείχη της παλιάς πόλης των Χανίων.


Πύλη & Προμαχώνας Sabbionara

Την περίοδο της βενετοκρατίας στο βορειοανατολικό μέρος των οχυρώσεων χτίστηκε η ανατολική πύλη που οδηγούσε έξω από την περιτειχισμένη πόλη, η πύλη Sabbionara   1  . which means "Bastion of sand." 

Την ίδια ονομασία έχει και ο προμαχώνας   2   που βρίσκεται λίγο βορειότερα ο οποίος είναι χτισμένος πάνω σε τεχνητή χερσόνησο που δημιουργήθηκε από τους Βενετούς.

Το λιοντάρι - έμβλημα του Αγίου Μάρκου, καθώς και τα οικόσημα εξακολουθούν να κοσμούν τη νότια πλευρά του προμαχώνα Sabbionara.

 Κουμ Καπί - Η Πύλη της Άμμου

Η σημερινή ονομασία της περιοχής Κουμ Καπί έχει όμως μείνει από τα χρόνια της τουρκοκρατίας στα Χανιά.

Οι τούρκοι προσδιόριζαν την περιοχή αυτή αποκαλώντας την "Kum Kapi" που στην τούρκικη γλώσσα σημαίνει "Πόρτα της Άμμου", εξαιτίας της ύπαρξης της βενετσιάνικης Porta Sabbionara των ανατολικών οχυρώσεων που βγάζει στην ανατολική αμμώδη ακτή.

Η "Πύλη της Άμμου" από την οποία πήρε την ονομασία η περιοχή του Κουμ Καπί είναι η μόνη από τις τρεις πύλες των ενετικών οχυρώσεων που σώζεται ως σήμερα στην συμβολή των οδών Επιμενίδου και Ακτής Μιαούλη, στο ανατολικό μέρος των τειχών της παλιάς πόλης των Χανίων.

Η πύλη είναι τροποποιημένη κατά ένα μέρος από την περίοδο της τουρκοκρατίας. Είναι εμφανής η τροποποίηση από το εσωτερικό της το οποίο είχε χτιστεί για να μειωθούν οι εσωτερικές της διαστάσεις. Επίσης ένα μέρος απο την μεριά της θάλασσας είχε κατεδαφιστεί.

Σήμερα, στο εσωτερικό της "Πύλης της Άμμου" στο Κουμ Καπί φιλοξενούνται κατά περιόδους διάφορες πολιτιστικές εκθέσεις.› Κουμ Καπί