Η Παραλία Μπάλος &
το Νησί Γραμβούσα
στην Κρήτη 

Η παραλία του Μπάλου και το νησί Γραμβούσα βρίσκονται στο βορειοδυτικότερο άκρο της Κρήτης, στο νομό Χανίων.

Μπάλος είναι η εξωτική παραλία-λιμνοθάλασσα που σχηματίζεται μεταξύ της χερσονήσου της Γραμβούσας   1   και του ακρωτηρίου Τηγάνι   2  , και Γραμβούσα (Ήμερη Γραμβούσα)   3   , το ένα απο τα δύο νησιά ακριβώς απέναντι από την λιμνοθάλασσα του Μπάλου, ενώ λίγο βορειότερα βρίσκεται το δεύτερο νησί, η Άγρια Γραμβούσα   4  .

Στον Μπάλο και την Ήμερη Γραμβούσα μπορείτε να πάτε με κρουαζιερόπλοιο από το λιμάνι της Κισσάμου, ενώ μόνο στον Μπάλο έχετε την δυνατότητα να πάτε και μόνοι σας, οδικώς μέχρι ενός σημείου και μετά περπατώντας. 


Μπάλος
Παραλία & Λιμνοθάλασσα 

Μπάλος
"Θαύμα της φύσης, εξωτικό τοπίο, σκηνικό απερίγραπτης ομορφιάς,
γαλάζιος παράδεισος, μαγευτική παραλία."
 

Αυτοί και πολλοί άλλοι χαρακτηρισμοί τείνουν να αποδώσουν την ομορφιά στον Μπάλο.

Βλέπετε...

Όσους ωραίους χαρακτηρισμούς και αν διαβάσετε, όσες ωραίες φωτογραφίες και αν δείτε απο τον Μπάλο... Τίποτα δεν μπορεί να σας κάνει να αισθανθείτε αυτό που θα νιώσετε όταν έρθετε στον Μπάλο!

  • Όταν περπατήσετε μέσα στην γαλήνια λιμνοθάλασσα.
  • Όταν κολυμπήσετε μέσα στα ζεστά, ρηχά, κρυστάλινα, σμαραγδένια, γαλαζοπράσινα νερά του.
  • Όταν χαλαρώσετε στην λευκή αμμουδιά κάτω απο τον καυτό ήλιο (ρόζ σε κάποια σημεία απο την σκόνη θρυματισμένων κοχυλιών).
  • Όταν παρατηρήσετε την άγρια φυσική ομορφιά του τοπίου, τα βράχια και τις πλαγιές να υψώνονται πάνω απο το κεφάλι σας.

Δείτε φωτογραφίες από τον Μπάλο.


Το Νησί της Γραμβούσας

Ακριβώς απέναντι από τον Μπάλο βρίσκεται η Ήμερη Γραμβούσα. Τουριστικός προορισμός σήμερα λόγω του ενετικού κάστρου (σε σχήμα ισοσκελούς τριγώνου) που υπάρχει στο ψηλότερο τμήμα του νησιού με την μακραίωνη ιστορία του.

Το κάστρο ξεκίνησε να χτίζεται το 1584 από τους Βενετούς, σε ένα πλαίσιο ευρύτερης οικοδόμησης φρουρίων στην Κρήτη, για να αντιμετωπίσουν την διαφαινόμενη επεκτατικότητα των Τούρκων στην περιοχή της Κρήτης και την Μεσογείου Θάλασσας.

Με το πέρασμα των χρόνων κατακτήθηκε από τους Τούρκους. Απελευθερώθηκε. Καταλήφθηκε από τους Άγγλους και τους Γάλλους, και ξαναδόθηκε στα χέρια των Τούρκων.

Δείτε φωτογραφίες και μάθετε περισσότερα για το φρούριο της Γραμβούσας όπως το περιγράφουν οι αρχαιολόγοι.

Επισκεφθείτε το φρούριο της Γραμβούσας και δείτε το από κοντά. Κάντε την κρουαζιέρα για Γραμβούσα και Μπάλο. Είναι o μόνος τρόπος για να πάτε στην Γραμβούσα!


Κρουαζιέρα σε Γραμβούσα και Μπάλο       

Τους καλοκαιρινούς μήνες, καθημερινά από το λιμάνι Καβονησίου της Κισσάμου διεξάγονται κρουαζιέρες για Γραμβούσα και Μπάλο.

Τρία πλοία αναχωρούν διαδοχικά στις 10:00, 10:15, 10:30 το πρωί και επιστρέφουν το απόγευμα στις 17:45, 18:00 και 18:00 αντίστοιχα. Mόνο τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, ένα ακόμη πλοίο αναχωρεί στις 12:30 και επιστρέφει στις 19:30.

Το πρόγραμμα της κρουαζιέρας έχει ως εξής...

Ξεκινάτε από το λιμάνι πλέοντας κοντά στις ακτές της χερσονήσου της Γραμβούσας, με βόρεια πορεία μέσα στον κόλπο της Κισσάμου.

Παρατηρήστε την ακτογραμμή και θα δείτε το φαινόμενο της ανύψωσης του εδάφους της δυτικής Κρήτης. Η Αφρικανική τεκτονική πλάκα μετακινείται κάτω από την Ευρασιατική με αποτέλεσμα την ανύψωσή της.

Προφανώς η σπηλιά που βλέπετε ήταν χαμηλότερα και πιο κοντά στην επιφάνεια της θάλασσας. Πρόκειται για αρχαίο ναυπηγείο (Ταρσανάς).


Στο βορειοδυτικότερο σημείο της Κρήτης, το πλοίο περνάει ανάμεσα από το ακρωτήρι Βούξα και την Άγρια Γραμβούσα και στρίβει με πορεία νότια προς την Ήμερη Γραμβούσα.

Λίγο πρίν το πλοίο δέσει στο νησί, θα δείτε στα δεξιά σας ένα ναυάγιο που τo'χει φάει η αλμύρα, όλο καφέ απο την σκουριά.

Μετά απο 50 λεπτά θα κάνετε την πρώτη σας στάση στην Γραμβούσα και έχετε στην διάθεσή σας δύο ώρες να τις περάσετε όπως εσείς θέλετε πρίν αναχωρήσετε. 

...Είτε να ανεβείτε στο κάστρο, είτε να απολαύσετε το μπάνιο σας στην παραλία.

Αν επιλέξετε να ανεβείτε στο κάστρο, παρά το δύσκολο της ανάβασης στα 100 περίπου μέτρα ύψος, σε 20 λεπτά θα είστε στην κορυφή.

Φροντίστε να μην εξαντλήσετε όλο τον χρόνο παραμονής σας στην Γραμβούσα πάνω στο κάστρο. Μετά την ανάβαση, περιπλάνηση στο κάστρο και κατάβαση κάτω από τον καυτό ήλιο, μια βουτιά στην θάλασσα είναι απαραίτητη.

Φεύγοντας απο την Γραμβούσα, μεσολαβεί το βαθύ γαλάζιο της θάλασσας και μετά απο 15 λεπτά φτάνετε στον παράδεισο.

...Ο Μπάλος!

Μήν περιμένετε να κατεβείτε. Βουτήξτε πάνω απο το πλοίο! Αν το σκέφτεστε... Χρησιμοποιήστε την νεροτσουλήθρα.


Ημερήσιες Εκδρομές-Κρουαζιέρες
για Γραβούσα και Μπάλο

Όχι, δεν υπάρχουν λεωφορεία που να πηγαίνουν στον Μπάλο. Αν πάρετε το ΚΤΕΛ από Χανιά, το πλησιέστερο σημείο που θα φτάσετε είναι η Κίσαμος.

Ωστόσο, υπάρχουν οργανωμένες εκδρομές - περιηγήσεις για Γραμβούσα και Μπάλο απο τα Χανιά και άλλες περιοχές της Κρήτης. Θα αναχωρήσετε απο το ξενοδοχείο σας και θα επιστρέψετε στο ξενοδοχείο σας.


Πως να πάτε στον Μπάλο Οδικώς

Στον Μπάλο μπορείτε να έρθετε και μόνοι σας με το αυτοκίνητο, από χωματόδρομο μέχρι ένα σημείο και έπειτα συνεχίζετε με τα πόδια ακολουθώντας το μονοπάτι.

Αφού περάσετε μέσα από την Κίσσαμο, ακολουθείτε τον δρόμο για το λιμάνι της Κισσάμου και το χωριό Καλυβιανή.

Από εκεί και πέρα αρχίζει ο χωματόδρομος. Αν αναρωτιέστε πόσο βατός ή κακός είναι ο χωματόδρομος, δείτε τον σ'αυτό το βίντεο.

Μετά απο περίπου 8 χιλιόμετρα ο χωματόδρομος καταλήγει σε μια αλάνα όπου και θα παρκάρετε.

Είστε σχεδόν πάνω από τον Μπάλο! Ακολουθήσετε το μονοπάτι, ανηφορικό στην αρχή, που θα σας οδηγήσει κάτω στην παραλία.

Κατεβαίνοντας το μονοπάτι, σε κάποιο σημείο θα γίνει ορατό μπροστά σας το πανέμορφο τοπίο, ο Μπάλος. Από το σημείο αυτό έχουν τραβηχτεί άπειρες φωτογραφίες και βίντεο.

Εσείς έχετε την ευκαιρία να το δείτε με τα μάτια σας.
...Ένα πλεονέκτημα που έχει κανείς όταν έρθει στον Μπάλο οδικώς!Δείτε τα Πλησιέστερα Καταλύματα
Ξενοδοχεία, Δωμάτια, Στούντιο, Διαμερίσματα, Βίλες

Συγκρίνετε τιμές καταλυμάτων από διαφορετικές ιστοσελίδες σε μία αναζήτηση.

Δείτε το Hotelscombined.com σε νέο παράθυρο.

Δείτε το Hotelscombined.com σε νέο παράθυρο.
› Μπάλος-Γραμβούσα