Παλιό Λιμάνι Χανίων

Το παλιό λιμάνι των Χανίων, αποτελεί τον πολυτιμότερο λίθο πάνω στο ανεκτίμητης αξίας στολίδι της Κρήτης, που λέγεται παλιά πόλη των Χανίων. Θα σας μαγέψει όποια ώρα της ημέρας και αν το επισκεφθείτε.

Chania Harbour entrance at sunset

Η προκυμαία του λιμανιού είναι το πιο πολυσύχναστο σημείο της παλιάς πόλης των Χανίων, γεμάτο με καφετέριες, εστιατόρια, μπαρ, ζαχαροπλαστεία και άλλα καταστήματα, αλλά και μνημεία που σώζονται από τις περιόδους της Βενετοκρατίας (1252-1645), της τουρκοκρατίας (1645-1898) και των χρόνων της Αιγυπτιοκρατίας που μεσολάβησαν (1831-1841).

Chania Harbour quay with tourists

Παρακάτω ακολουθεί μια εικονική ξενάγηση. Θα βρείτε όλες τις πληροφορίες, έτσι ώστε τίποτα να μήν διαφύγει της προσοχής σας όταν το επισκεφθείτε. Θα δείτε όλα τα αξιοθέατα που βρίσκονται κατά μήκος της προκυμαίας και θα μάθετε την ιστορία τους. Δίχως τα μνημεία και την ιστορία που κουβαλάνε, το παλιό λιμάνι Χανίων θα ήταν απλά ένα ακόμη όμορφο τουριστικό παραθαλάσσιο μέρος.

Μερικά ιστορικά στοιχεία

Το λιμάνι Χανίων κατασκευάστηκε απο τους Βενετούς την περίοδο της αποίκησής τους στην Κρήτη και πιό συγκεκριμένα μεταξύ του 1320 και 1356, και αποτέλεσε σημαντικό κέντρο για την εξυπηρέτηση του βενετσιάνικου στρατιωτικού στόλου, καθώς επίσης και ένα από τα σημαντικότερα εμπορικά λιμάνια της ανατολικής Μεσογείου.

Τον 16ο αιώνα, λόγω της διαφαινόμενης τουρκικής απειλής, τα νέα βενετσιάνικα σχέδια της οχύρωσης της πόλης συμπεριελάμβαναν και το λιμάνι. Κατασκευάζεται το φρούριο στην είσοδο του λιμανιού και το λιμάνι Χανίων ενισχύεται με προμαχώνες, ακόμη και πάνω στον λιμενοβραχίονα.

Στην επόμενη πρώτη περίοδο της τουρκοκρατίας, το λιμάνι συνέχισε να αποτελεί κέντρο εμπορίου. Αρχικά χρησιμοποιούνταν μόνο η δυτική λεκάνη, αφού η ρηχή ανατολική λεκάνη υπέφερε από τις προσχώσεις που δημιουργούσαν τα βρόχινα νερά και οι υπόνομοι. Στα χρόνια της Αιγυπτιοκρατίας εκτελούνται πολλές επισκευαστικές εργασίες που διορθώνουν αρκετά προβλήματα.

Πολύ αργότερα, στα τέλη του 19ου - αρχές του 20ου αιώνα, τα μεγαλύτερα πλοία της εποχής ήταν αναγκασμένα να αγκυροβολούν έξω από το παλιό λιμάνι και στη συνέχεια με βάρκες να προσεγγίζουν την προβλήτα. Έτσι, το παλιό Ενετικό λιμάνι Χανίων σταδιακά εγκαταλείπεται και χρησιμοποιείται το μεγάλο φυσικό λιμάνι της Σούδας, το οποίο μέχρι σήμερα εξυπηρετεί την επιβατική και εμπορική κίνηση της δυτικής Κρήτης.

Σήμερα, το παλιό λιμάνι Χανίων φιλοξενεί στην ανατολική λεκάνη του, μικρά σκάφη και τουριστικά σκάφη αναψυχής.

Ξενάγηση στο παλιό βενετσιάνικο λιμάνι Χανίων

Η εικονική σας ξενάγηση στο παλιό λιμάνι Χανίων θα ξεκινήσει από το βορειοδυτικό άκρο του λιμανιού και μέσω της Ακτής Κουντουριώτη   1  , της Ακτής Τομπάζη   2  , της Ακτής Ενώσεως    3   και του λιμενοβραχίονα   4    θα καταλήξει στο φάρο.

Εισερχόμενοι στο λιμάνι από τα δυτικά, η πρώτη εικόνα που θα αντικρίσετε είναι η είσοδος του λιμανιού με τον απέναντι φάρο σε κοντινή απόσταση και δεξιά σας τα τείχη του φρουρίου Φιρκά το οποίο χτίστηκε από τους Βενετούς για να προστατεύει την είσοδο του λιμανιού. 

Επιπλέον, σε περίπτωση που κρινόταν αναγκαίο, μια χοντρή αλυσίδα έδενε κάτω από το φρούριο Φιρκά και στην απέναντι βάση του φάρου και έκλεινε την είσοδο του λιμανιού.


Ακτή Κουντουριώτη

Κατά μήκος της Ακτής Κουντουριώτη και πριν το τέλος των τειχών του φρουρίου, ένα κτίριο με έντονο κεραμιδί χρώμα βρίσκεται χτισμένο μέσα και εν μέρει πάνω στα τείχη του φρουρίου. Το κτίριο αυτό κάποτε στέγαζε την ναυτική φρουρά των Βενετών στα Χανιά, ενώ σήμερα στεγάζει το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης.

Αμέσως μετά την είσοδο του Ναυτικού Μουσείου, ένα ανηφορικό σοκάκι ίσως να διέφευγε της προσοχής σας. Είναι η οδός Αγγέλου   1  , με χαρακτηριστικά δείγματα βενετσιάνικης αρχιτεκτονικής του 16ου και 17ου αποτυπωμένα στα κτίρια της. Αν δεν γνωρίζατε εκ των προτέρων ότι υπάρχει, ίσως να προσπερνούσατε ένα από τα ομορφότερα σοκάκια της συνοικίας του Τοπανά.

Το ίδιο ισχύει και για τα επόμενα στενά σοκάκια που είναι κάθετα στην Ακτή Κουντουριώτη και οδηγούν στο εσωτερικό της πιό όμορφης πλευράς της παλιάς πόλης των Χανίων.

Οι οδοί, Θεοφάνους    2   και Δούκα   3   που οδηγούν στο εσωτερικό της συνοικίας του Τοπανά και η οδός Κονδυλάκη   4   που βγάζει στο κέντρο της παλιάς Εβραϊκής συνοικίας, κρύβονται πολλές φορές από τα μάτια των περαστικών, εξαιτίας της πολυκοσμίας, αλλά και των τεντών και των τραπεζοκαθισμάτων των καταστημάτων που ξεφεύγουν πολλές φορές από τα όρια τους προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα πλήθη των επισκεπτών στο παλιό λιμάνι Χανίων, ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.


Απο τα χρόνια της βενετοκρατίας, αυτά τα ισόγεια των βενετσιάνικων κτιρίων που σήμερα στεγάζουν τα καταστήματα της Ακτής Κουντουριώτη, υπήρξαν αποθήκες όπου αποθηκεύονταν εμπορεύματα τα οποία ξεφορτώνονταν ή επρόκειτο να φορτωθούν στα πλοία που έδεναν μόνο στην δυτική λεκάνη του λιμανιού, αφού η ανατολική λεκάνη δεν χρησιμοποιούνταν, και στους πάνω ορόφους διέμεναν οι έμποροι και οι ναυτικοί.

Σήμερα, τα περισσότερα από αυτά τα βενετσιάνικα κτίρια, πάνω από τα καταστήματα, έχουν μετατραπεί σε ξενοδοχεία με πολύ όμορφη θέα στο βενετσιάνικο λιμάνι Χανίων.

Η βόλτα σας στην Ακτή Κουντουριώτη καταλήγει στην διασταύρωση με την πλατεία Συντριβανίου η οποία υπήρξε για πολλά χρόνια η κεντρική πλατεία της πόλης των Χανίων, ενώ σήμερα εξακολουθεί να είναι η κεντρικότερη πλατεία της παλιάς πόλης.


Ακτή Τομπάζη

Από την διασταύρωση της προκυμαίας με την πλατεία Συντριβανίου αρχίζει η Ακτή Τομπάζη.

Τα έργα των καλλιτεχνών, που βάζουν και αυτά τις δικές τους χρωματιστές πινελιές στο πολύχρωμο παλιό λιμάνι Χανίων, θα τραβήξουν την προσοχή σας και δεν θα είναι λίγες οι φορές που θα κοντοσταθείτε για να τα θαυμάσετε.


Πιο πέρα, το χαρακτηριστικό κτίριο τούρκικης αρχιτεκτονικής από τα χρόνια της τουρκοκρατίας, σίγουρα θα τραβήξει την προσοχή σας.

Το Γιαλί Τζαμί που σημαίνει στην τούρκικη γλώσσα "το παραθαλάσσιο τζαμί" είναι το παλαιότερο μουσουλμανικό οικοδόμημα της Κρήτης. Τμήμα της νότια πλευράς του καταστράφηκε απο τους σφοδρούς βομβαρδισμούς των Γερμανών κατά τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο. Σήμερα ο μικρός εσωτερικός χώρος του κτιρίου χρησιμοποιείται ως χώρος εικαστικών κυρίως εκθέσεων.


Πίσω από το Γιαλί τζαμί, στην οδό Σουρμελή, θα δείτε ένα δείγμα από το μέγεθος των καταστροφών που προκλήθηκαν στην παλιά πόλη των Χανίων από τους σφοδρούς βομβαρδισμούς των γερμανικών αεροσκαφών του 1941. Μπροστά στα ερείπια του τριώροφου κτιρίου που υπήρχε στο σημείο, υπάρχει μια φωτογραφία που δείχνει πώς ήταν το κτίριο πριν από τους βομβαρδισμούς.

Συνεχίζοντας την βόλτα σας στην Ακτή Τομπάζη, πίσω και πάνω από τις ταβέρνες και τα μπαρ, υψώνονται τα βυζαντινά τείχη του λόφου του Καστελίου, όπου ξεκίνησε να διαγράφεται η ιστορία της πόλης των Χανίων, που αποτελεί συνέχεια της πόλης με την ονομασία Κυδωνία της οποίας η ίδρυση ανάγεται στα τέλη της νεολιθικής εποχής 3650-3000 π.Χ.

Εκτός από τα πολύ σημαντικά ευρήματα της Μινωικής Κυδωνίας που θα δείτε στον λόφο του Καστελίου, η πανοραμική θέα στο βενετσιάνικο λιμάνι Χανίων είναι υπέροχη από εκεί ψηλά. 

Παρακάτω, στο τέλος της Ακτής Τομπάζη, υπάρχουν σκαλοπάτια που θα σας οδηγήσουν πάνω στον λόφο του Καστελίου. Υπ' όψιν, τα σκαλοπάτια δεν φαίνονται απο την προκυμαία. Θα τα βρείτε στο στενό της οδού Αφεντούλιεφ, δίπλα στο Μεγάλο Αρσενάλι.

Το πέτρινο διώροφο κτίριο ονομάζεται Μεγάλο Αρσενάλι και είναι το δυτικότερο από τα βενετσιάνικα αρσενάλια-νεώρια που χτίστηκαν από τους Βενετούς για να επισκευάζουν και να κατασκευάζουν τα πλοία τους. Έχει ανακαινιστεί και στεγάζει το Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου.


Ακτή Ενώσεως

Αμέσως μετά το Μεγάλο Αρσενάλι υπάρχει ανοιχτός χώρος για πάρκινγκ, ακολουθεί το κτίριο του παλιού τελωνείου, ξανά χώρος πάρκινγκ και έπειτα σώζεται ένα συγκρότημα από 7 νεώρια.

Όλη αυτή την έκταση της Ακτής Ενώσεως, ξεκινώντας από το Μεγάλο Αρσενάλι μέχρι το συγκρότημα των εναπομεινάντων 7 νεωρίων, την καταλάμβανε ένα ενιαίο συγκρότημα συνολικά 17 νεωρίων.

 Τα σωζόμενα νεώρια του παλιού λιμανιού δείχνουν περίπου πως ήταν η ανατολική λεκάνη του λιμανιού την περίοδο της Βενετοκρατίας. Τα νεώρια ήταν ανοιχτά απο την πλευρά της θάλασσας η οποία έφτανε μέχρι την είσοδο, έτσι ώστε να είναι δυνατή η ανέλκυση του πλοίου.

Σήμερα στο σημείο αυτό υπάρχει μαρίνα που φιλοξενεί μικρά σκάφη.

Μετά το συγκρότημα των 7 νεωρίων, θα περάσετε την συμβολή της οδού Σαρπηδόνα με τα νεανικά στέκια που στεγάζονται στα πολύχρωμα κτίρια της και ακολουθεί το ξενοδοχείο Porto Veneziano με την υπέροχη θέα στο πανέμορφο παλιό λιμάνι Χανίων.

Αφού περάσετε και τις τελευταίες ψαροταβέρνες της Ακτής Ενώσεως, θα βρεθείτε μπροστά σε ακόμη τρία νεώρια, τα νεώρια του Moro που πήραν το όνομα του Ενετού Προβλεπτή που πρότεινε να κατασκευαστούν.

Το αριστερό ήταν το τελευταίο που ξεκίνησε να κατασκευάζεται στα χρόνια της Βενετοκρατίας, αλλά δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Οικοδομήθηκε τα τελευταία χρόνια και στεγάζει τον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Χανίων. Το δεξιότερο απο τα βενετσιάνικα νεώρια παραχωρήθηκε στο Ναυτικό Μουσείο Κρήτης, όπου εκτείθεται ένα ομοίωμα μινωικού πλοίου του 15ου αιώνα π.Χ.

Η περιοχή στην οποία βρίσκονται τα νεώρια του Moro είναι τεχνητή χερσόνησος που δημιουργήθηκε από τους Bενετούς. Επάνω σ' αυτή, πίσω από το πάρκινγκ που βρίσκεται δεξιότερα από τα νεώρια, χτίστηκε από τους Βενετούς ο προμαχώνας Sabbionara εξολοκλήρου μέσα στην θάλασσα.

Μην παραλείψετε κάποια στιγμή να επισκεφθείτε την περιοχή που είναι γνωστή ως Κουμ Καπί όπου εκτός του προμαχώνα θα δείτε και την μόνη σωζόμενη πύλη των βενετσιάνικων οχυρώσεων.


Στα νεώρια του Moro η προκυμαία του παλιού λιμανιού τελειώνει. Απο εδώ είτε επιστρέφετε πίσω, είτε συνεχίζετε στον λιμενοβραχίονα που θα σας οδηγήσει στον φάρο.


Λιμενοβραχίονας

Στα βενετσιάνικα σχέδια κατασκευής του λιμανιού δεν θα μπορούσε να λείπει και ο λιμενοβραχίονας που προστατεύει μέχρι και σήμερα το λιμάνι από τα κύματα που δημιουργούν οι βόρειοι άνεμοι.

Περπατώντας στον λιμενοβραχίονα, δεν θα είναι λίγες οι φορές που θα σταματήσετε για να θαυμάσετε την πανέμορφη θέα στο λιμάνι και στην παλιά πόλη των Χανίων. Απέναντι, τα βενετσιάνικα νεώρια και πίσω τους διακρίνεται το καμπαναριό και ο μιναρές στις δύο γωνιές της πρόσοψης της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου, στην συνοικία της Σπλάντζιας.

Συνεχίζοντας στον λιμενοβραχίονα, περίπου στη μέση, ο προμαχώνας του Αγίου Νικολάου ήταν και αυτός στα βενετσιάνικα σχέδια οχύρωσης της πόλης των Χανίων. Τα κανόνια του, μαζί με αυτά στο φρούριο Φιρκά, κάλυπταν όλη την βόρεια πλευρά του λιμανιού.

Τους καλοκαιρινούς μήνες εδώ λειτουργεί καφετέρια και εστιατόριο. Αν θελήσετε να έρθετε, αλλά δεν σκοπεύετε να περπατήσετε πάνω στον λιμενοβραχίονα, ένα σκάφος του καταστήματος που βρίσκεται ακριβώς απέναντι απο τον προμαχώνα, στο τέλος της Ακτής Τομπάζη, θα σας φέρει ως εδώ.

Η βόλτα σας στο παλιό λιμάνι των Χανίων καταλήγει στον πολυφωτογραφημένο φάρο που χτίστηκε από τους Βενετούς και ανακατασκευάστηκε από τους Αιγυπτίους παίρνοντας το σχήμα μιναρέ που διατηρείται μέχρι τις μέρες μας. 


Από τον φάρο, όπως και σε όλη την βόλτα σας πάνω στον λιμενοβραχίονα, θα δείτε μια διαφορετική πανοραμική άποψη του βενετσιάνικου λιμανιού και της παλιάς πόλης των Χανίων. 

Απέναντι υψώνεται ο λόφος του Καστελίου με τα βυζαντινά τείχη, το τούρκικο Γιαλί τζαμί, και η δυτική λεκάνη του λιμανιού με τα βενετσιάνικα κτίρια κατά μήκος της προκυμαίας, τα αρχοντικά της συνοικίας του Τοπανά και το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης να ξεχωρίζει μέσα στο φρούριο Φιρκά, στην άκρη του λιμανιού.

Και όλα αυτά με φόντο τα Λευκά όρη του νομού Χανίων.Ξενοδοχεία, Δωμάτια, Στούντιο, Διαμερίσματα, Βίλες

Συγκρίνετε τιμές καταλυμάτων από διαφορετικές ιστοσελίδες σε μία αναζήτηση.

Δείτε το Hotelscombined.com σε νέο παράθυρο.

Δείτε το Hotelscombined.com σε νέο παράθυρο.
› Παλιό Βενετσιάνικο Λιμάνι Χανίων