Σφακιά της Κρήτης
στο Νομό Χανίων

Σφακιά είναι η περιοχή στην δυτική Κρήτη που καταλαμβάνει το νοτιοανατολικό μέρος του νομού Χανίων.

Χαρακτηριστικό της περιοχής των Σφακίων είναι οι ορεινοί όγκοι των Λευκών Ορέων που σε πολλά σημεία καταλήγουν απόκρυμνα στην θάλασσα του Λιβυκού πελάγους, καθώς επίσης και τα πολλά φαράγγια που σχηματίζονται ανάμεσα σ' αυτά.

Η περιοχή των Σφακίων προσφέρεται για περιηγήσεις, για πεζοπορία στα φαράγγια και στα πολλά μονοπάτια, για μπάνιο και χαλάρωση σε κάποια απο τις πολλές παραλίες, κάτω απο τον καυτό ήλιο της νότιας Κρήτης.

Συνδυάζει αρμονικά βουνό και θάλασσα, τα Λευκά Όρη με το Λιβυκό πέλαγος.

Αν αυτό που αναζητάτε είναι οι ήσυχες διακοπές και η επαφή με την φύση, η Χώρα Σφακίων, το Λουτρό και η Αγία Ρουμέλη, αποτελούν τους κύριους παραθαλάσσιους προορισμούς.

Περιηγηθείτε και δείτε απο κοντά ότι έχει να σας δείξει.

Ξενάγηση στα Σφακιά της Κρήτης

Παρακολουθήστε το βίντεο που ακολουθεί. Θα σας ξεναγήσει σε όλες τις περιοχές που βρίσκονται εντός της περιοχής του δήμου Σφακίων.

Δείτε τις φυσικές ομορφιές και τα αξιοθέατα. Μάθετε για τα ήθη και τα έθιμα των Σφακιανών που παραμένουν αναλλοίωτα μέχρι σήμερα. Πάρτε γεύση από την παραδοσιακή Σφακιανή κουζίνα.

Η περιοχή των Σφακίων είναι μεγάλη και τα μέρη που μπορείτε να επισκεφθείτε είναι πολλά. Παρακάτω βλέπεται τις βασικές τοποθεσίες που αναφέρονται στο βίντεο αποτυπωμένες επάνω στον χάρτη των Σφακίων. Από αυτές θα βρείτε παραπομπές σε ότι άλλο υπάρχει πλησίον αυτών που αξίζει να επισκεφθείτε. 

Σχεδιάστε την Επίσκεψή σας

Υπάρχουν τρεις κύριοι τρόποι για να έρθετε εδώ. Θα πρέπει να τους συνδυάσετε αν σκοπεύετε να περιηγηθείτε στην περιοχή.

  • Να έρθετε οδικώς στην Χώρα Σφακίων, από τις βόρειες ή ανατολικές περιοχές του νησιού, και από εκεί να συνεχίσετε την περιήγησή σας στις γύρω περιοχές οδικώς, δια θαλάσσης ή περπατώντας.
  • Να έρθετε στην νότια ακτή των Σφακίων περπατώντας στο φαράγγι της Σαμαριάς. Θα καταλήξετε στην Αγία Ρουμέλη απ' όπου μπορείτε να συνεχίσετε με το πλοίο ή περπατώντας.
  • Ακτοπλοϊκώς, να φτάσετε σε ένα από τα λιμάνια των Σφακίων (Αγία Ρουμέλη, Λουτρό, Χώρα Σφακίων) με το πλοίο από τις δύο παραθαλάσσιες περιοχές της νοτιοδυτική Κρήτης (Σούγια ή Παλαιόχωρα), και από εκεί να περιηγηθείτε στα Σφακιά οδικώς ή περπατώντας. › Σφακιά