Σούδα
Το Μεγάλο Φυσικό Λιμάνι
της Δυτικής Κρήτης

Η Σούδα βρίσκεται στην δυτική Κρήτη, 6 χιλιόμετρα ανατολικά της πόλης των Χανίων και νοτίως της χερσονήσου του Ακρωτηρίου.

Στις βόρειες ακτές του κόλπου απαγορεύεται η προσέγγιση πλοίων και σκαφών επειδή εκεί βρίσκονται ελληνικές και Νατοϊκές ναυτικές βάσεις.

Στο νοτιοδυτικό μέρος του κόλπου βρίσκεται το λιμάνι και αποτελεί το κύριο επιβατικό και εμπορικό λιμάνι των Χανίων και της δυτικής Κρήτης, από τις αρχές του 20ου αιώνα, όταν εγκαταλείφθηκε το παλιό λιμάνι των Χανίων.Το Λιμάνι

Αν έρχεστε με πλοίο στα Χανιά, θα αποβιβαστείτε στην Σούδα. 

Το λιμάνι έχει όλο το χρόνο, καθημερινή απευθείας ακτοπλοϊκή σύνδεση με το λιμάνι του Πειραιά, ενώ κατά τους καλοκαιρινούς μήνες προστίθεται, εκτός από το βραδινό δρομολόγιο, και ένα ημερήσιο.

Οι ακτοπλοϊκές εταιρίες που αναλαμβάνουν την γραμμή Πειραιάς - Χανιά ενδέχεται να αλλάζουν από χρονιά σε χρονιά.


Αξιοθέατα γύρω από τον κόλπο της Σούδας

Τα περισσότερα αξιοθέατα που βρίσκονται γύρω από τον κόλπο, είναι άμεσα συνδεδεμένα με τo μεγάλο φυσικό λιμάνι που αποτέλεσε, δια μέσου των αιώνων, στρατηγικό σημείο της ανατολικής Μεσογείου, είτε για εμπορικούς, είτε για στρατιωτικούς σκοπούς.

 1   Αρχαιολογικός χώρος Απτέρας

Επισκεφθείτε τον αρχαιολογικό χώρο της Απτέρας, η οποία ήταν μια από τις σημαντικότερες αρχαίες Πόλεις-Κράτη της Κρήτης, η οποία με τα δύο επίνεια της εκατέρωθεν της εισόδου του κόλπου, εξασφάλιζε τον έλεγχο της διακίνησης του εμπορίου.

 2   Φρούριο Φορτέτζας στη Νησίδα Σούδα    

Στα πλαίσια οχύρωσης όλων των στρατηγικών σημείων της Κρήτης, λόγω της διαφαινόμενης τουρκικής απειλής, το 1583 ολοκληρώθηκε το χτίσιμο του φρουρίου από τους Ενετούς, σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες γνώσεις του προμαχωνικού συστήματος της εποχής.

Όταν η Κρήτη πέρασε στα χέρια των Τούρκων (1669), το νησάκι παρέμεινε στην κυριαρχία των Ενετών για ακόμη μισό αιώνα περίπου.

 3  Κουλές Απτέρων

Ο κουλές που βρίσκεται στο βορειοανατολικό άκρο στον λόφο των Απτέρων, χτίστηκε το 1867 από τους Τούρκους κατακτητές της Κρήτης, σε ένα ευρύτερο πρόγραμμα ανοικοδόμησης φρουρίων σε στρατηγικά σημεία, για την πάταξη της κρητικής επανάστασης, δεδομένου ότι είχε προηγηθεί η ελληνική επανάσταση του 1821 που οδήγησε στην απελευθέρωση μεγάλου μέρους της Ελλάδας από τους Τούρκους.

 4  Φρούριο Ιτζεδίν

Χτίστηκε το 1870 από τους Τούρκους για να προστατεύει με τα πυροβόλα του, την είσοδο του κόλπου. 

Στα μεταγενέστερα χρόνια, περίπου από το 1900 μέχρι και την περίοδο της δικτατορίας στην Ελλάδα, χρησιμοποιήθηκε κυρίως σαν φυλακή πολιτικών κρατουμένων, κρατουμένων του κοινού ποινικού δικαίου αλλά και θανατοποινιτών. 

 5   To Συμμαχικό Νεκροταφείο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου

Στην δυτική ακτή του κόλπου βρίσκονται οι τάφοι αξιωματικών και στρατιωτών των συμμαχικών δυνάμεων στην Κρήτη, που έπεσαν κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.


Ευρύτερη Περιοχή

  • Δυτικά βρίσκεται η πόλη των Χανίων που περικλείει την πανέμορφη παλιά πόλη των Χανίων με το παλιό βενετσιάνικο λιμάνι. 
  • Βόρεια εκτείνεται η μεγάλη χερσόνησος του Ακρωτηρίου με τις απάνεμες παραλίες και τα σημαντικά ιστορικά και θρησκευτικά μνημεία. 
  • Νοτιοανατολικά βρίσκεται η καταπράσινη περιοχή του Αποκόρωνα με τα γραφικά παραδοσιακά χωριουδάκια του και κάποια από τα παραθαλάσσια θέρετρα του νομού Χανίων.


› Σούδα