Τάφοι Βενιζέλων

Οι τάφοι Βενιζέλων, του Ελευθερίου Βενιζέλου και του Σοφοκλή Βενιζέλου, βρίσκονται σε μια έξοχη τοποθεσία επάνω στον λόφο του προφήτη Ηλία, μόλις 5 χιλιόμετρα ανατολικά από την πόλη των Χανίων.

Οι δύο τάφοι των Βενιζέλων, ο ένας αντικριστά στον άλλο, βρίσκονται μέσα σ' ένα πανέμορφο πάρκο με κήπους, λιθόστρωτα δάπεδα, δρομάκια, σκαλοπάτια και πεζούλια, κάτω από την σκιά των πεύκων, ενώ αυτό που προσδίδει φοβερή ομορφιά στο χώρο είναι το γαλάζιο της θάλασσας και η πανοραμική θέα στα Χανιά και στην ευρύτερη περιοχή.
Ελευθέριος Βενιζέλος
1864-1936

O Ελευθέριος Βενιζέλος είχε εκφράσει την επιθυμία, η τοποθεσία αυτή να αποτελέσει την τελευταία του κατοικία, μόλις λίγα χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι του που βρίσκεται στην συνοικία Χαλέπα της πόλης των Χανίων.

Eleftherios Venizelos Grave

Δίπλα στον τάφο του Εθνάρχη, γράφτηκε με μεταλλικά γράμματα η επικήδειος που ο ίδιος είχε εκφωνήσει στην βουλή των Ελλήνων τον Απρίλιο του 1932.

Ο ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΣ ΝΕΚΡΟΣ ΗΤΟ ΑΛΗΘΙΝΟΣ ΑΝΔΡΑΣ ΜΕ ΘΑΡΡΟΣ ΜΕ ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΙΝ
ΚΑΙ ΔΙ'ΕΑΥΤΟΝ ΚΑΙ ΔΙΑ ΤΟΝ ΛΑΟΝ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟΝ ΕΚΛΗΘΗ ΝΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΙΣΩΣ ΕΚΑΝΕ ΠΟΛΛΑ
ΣΦΑΛΜΑΤΑ ΑΛΛΑ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΤΟΥ ΑΠΕΛΕΙΨΕ ΤΟ ΘΑΡΡΟΣ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ΜΟΙΡΟΛΑΤΡΗΣ ΔΙΟΤΙ
ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΠΕΡΙΜΕΝΕΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΟΙΡΑΝ ΝΑ ΙΔΗ ΤΗΝ ΧΩΡΑΝ ΤΟΥ ΠΡΟΗΓΜΕΝΗΝ ΑΛΛΑ ΕΘΕΣΕΝ ΕΙΣ
ΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑΝ ΤΗΣ ΟΛΟ ΤΟ ΠΥΡ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΜΕΣΑ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΔΥΝΑΜΙΝ ΨΥΧΙΚΗΝ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΙΚΗΝ

ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ - ΑΓΟΡΕΥΣΙΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΒΟΥΛΗΝ ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟΝ 1932

Σοφοκλής Βενιζέλος
1894-1964

Το 1964, δίπλα στον τάφο του πατέρα του, κτίστηκε και ο τάφος του Σοφοκλή Βενιζέλου, ο οποίος διετέλεσε πρωθυπουργός της Ελλάδος.

Sofoklis Venizelos Grave


Τί άλλο θα δείτε
στους τάφους των Βενιζέλων

Στο ίδιο πάρκο όπου βρίσκονται οι τάφοι Βενιζέλων, λίγα μόλις μέτρα πιο πέρα βρίσκεται...

  • Ο ανδριάντας του ατρόμητου ήρωα Σπύρου Καγιαλεδάκη που ύψωσε την ελληνική σημαία κάνοντας το ίδιο του το σώμα κοντάρι, έναντι στα πυρά των πλοίων των Mεγάλων Δυνάμεων κατά την επανάσταση του Ακρωτηρίου το 1897.

Μάθετε την ιστορία του Σπύρου Καγιαλέ-Καγιαλεδάκη που έγινε σύμβολο στον αγώνα των Κρητικών για την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα.


Πριν φύγετε από το σημείο όπου βρίσκονται οι τάφοι Βενιζέλων, καθίστε στο πεζούλι και απολαύστε την πανοραμική θέα στην πόλη των Χανίων.› Τάφοι Βενιζέλων

› Τάφοι Βενιζέλων