Βάμος Χανίων

Ο Βάμος είναι ένα ημιορεινό παραδοσιακό χωριό στην καταπράσινη περιοχή του Αποκόρωνα που διατηρεί σε μεγάλο βαθμό αναλλοίωτη την αυθεντική κρητική φυσιογνωμία του.

Ανάμεσα στα σπίτια του χωριού, κάποια παλιά αρχοντικά του περασμένου κυρίως αιώνα έχουν αναστηλωθεί και αναπαλαιωθεί διατηρώντας τα στοιχεία λαϊκής και νεοκλασικής αρχιτεκτονικής.

Όλος το χωριό είναι στολισμένο με γιασεμιά και βουκαμβίλιες και άλλα πανέμορφα λουλούδια που ξεπροβάλλουν από τα μπαλκόνια και τις αυλές των σπιτιών.

Κάντε μια βόλτα στα στενά δρομάκια και καλντερίμια του χωριού και δείτε τις ομορφιές του.


Περιηγηθείτε στον Βάμο μέσα από το παρακάτω βίντεο. 

Στον χάρτη απεικονίζεται η διαδρομή που ακολουθείται στο βίντεο.


Τελειώνοντας την βόλτα σας, έχετε την επιλογή να καθίσετε σε μια από τις ταβέρνες του χωριού, σε ένα από τα παραδοσιακά καφενεία   1  , που βγάζουν τα τραπέζια τους στην άκρη του δρόμου βλέποντας τον κόσμο να περνά, ή να απολαύσετε στιγμές ηρεμίας και χαλάρωσης με θέα την καταπράσινη περιοχή του Αποκόρωνα και τα Λευκά Όρη στην βεράντα του καφέ Λιακωτό    2  .  Φωτογραφίες: Παραδοσιακή ταβέρνα στο Βάμο, παραδοσιακά καφέ στους δρόμους του χωριού και η Βεράντα του Art-Cafe "Λιακωτό".

Εδώ στον Βάμο έχετε την ευκαιρία να συμμετέχετε σε οργανωμένες εποχικές δραστηριότητες όπως, το μάζεμα της ελιάς ή το μάζεμα των σταφυλιών, μαθήματα μαγειρικής, οργανωμένους περιπάτους στην φύση ή επισκέψεις σε οινοποιεία και σε μονάδες παραγωγής τυριών. Αν ενδιαφέρεστε, απευθυνθείτε στο τουριστικό γραφείο με την επωνυμία "Παραδοσιακό Χωριό-Βάμος" που δραστηριοποιείται στον Βάμο με έμφαση στον αγροτουρισμό και στον οικοτουρισμό.

Φωτογραφία: Παντοπωλείο με παραδοσιακά είδη "Το Μυροβόλον"   3  . Στο βάθος το Art-Cafe "Λιακωτό".› Βάμος Αποκορώνου Χανίων